Ζακ Κωστόπουλος: Πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας των τραυμάτων του
Κοινωνία

Ζακ Κωστόπουλος: Πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας των τραυμάτων του

Ζακ Κωστόπουλος: Πέθανε από ισχαιμικό επεισόδιο εξαιτίας των τραυμάτων του

Διακοπή στη δίκη μετά από αντιπαράθεση του ιατροδικαστή με την υπεράσπιση

Κόλαφος για τους κατηγορούμενους για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, ήταν η κατάθεση του ιατροδικαστή Νίκου Καλόγρηα, ο οποίος υποστήριξε πως το ισχαιμικό επεισόδιο που υπέστη ο ακτιβιστής και τον οδήγησε στον θάνατο πυροδοτήθηκε από το έντονο στρες των τραυμάτων του.

Ο Ζακ Κωστόπουλος υπέστη ισχαιμικό επεισόδιο που πυροδοτήθηκε από έντονο στρες εξαιτίας των τραυμάτων του και δεν αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας που να σχετίζεται με το θάνατο του. Αυτό υποστήριξε ενώπιον του μικτού ορκωτού δικαστηρίου ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.

«Τα περιστατικά αυτά είναι λίγα, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν. Μπορεί να μην είναι θανατηφόρα τα τραύματα και από μόνα τους να μην προκαλούσαν το θάνατο, αλλά η πολλαπλότητα τους με δεδομένη την απουσία άλλου προβλήματος υγείας, οδηγούν στο συμπέρασμα της συσχέτισης ισχαιμίας συνεπείας τραυμάτων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ιατροδικαστής μάλιστα απάντησε ξεκάθαρα και στο αν συσχετίζεται το φάρμακο που βρέθηκε στον οργανισμό του θύματος με το θάνατό του.

«Είναι σαν να λέμε ότι ένας άνθρωπος πέθανε σε τροχαίο και επειδή βρέθηκε ασπιρίνη στο αίμα του, θα αποδώσουμε το θάνατο στην ασπιρίνη. Από την τοξικολογική έκθεση φάνηκε ότι ήταν μία κανονική δόση φαρμάκου» υποστήριξε.

«O ισχυρισμός της υπεράσπισης δολοφόνων ήταν πως ο Ζαχαρίας ήταν βαριά άρρωστος και ότι έτυχε να πεθάνει στο πεζοδρόμιο της οδού Γλάδστωνος. Επίσης, πως αν παίρνετε παυσίπονο μπορεί να πεθάνετε» τόνισε η μητέρα του Ζακ Κωστόπουλου, Ελένη.

Κατηγορούμενοι για θανατηφόρα σωματική βλάβη του 33χρονου Ζακ Κωστόπουλου είναι 8 άτομα από τα οποία σύμφωνα με τις μαρτυρίες κυνηγήθηκε άγρια δύο πολίτες: ο κοσμηματοπώλης, εντός του καταστήματος του οποίου εισήλθε το θύμα για άγνωστο λόγο, ένας μεσίτης και οι τέσσερις αστυνομικοί που έσπευσαν εκείνο το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλάδστωνος. Οι σκηνές που κατέγραψε κάμερα δείχνουν τον Ζακ Κωστόπουλο να πέφτει θύμα ξυλοδαρμού στο σημείο αυτό.

Οι συνήγοροι των κατηγορουμένων υποστήριξαν πως το έντονο οργανικό στρες λόγω του ξυλοδαρμού που αναφέρεται στην ιατροδικαστική έκθεση ως η αιτία του ισχαιμικού, δεν είναι βεβαιότητα αλλά πιθανολόγηση, προκαλώντας την αντίδραση της πολιτικής αγωγής.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 26 Νοεμβρίου με τις καταθέσεις μαρτύρων.