Αλέξης Γεωργούλης: Η απάντηση της νέας προέδρου της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή
Πολιτική

Αλέξης Γεωργούλης: Η απάντηση της νέας προέδρου της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή

Αλέξης Γεωργούλης: Η απάντηση της νέας προέδρου της Κομισιόν στον ευρωβουλευτή

Ο ευρωβουλευτής είχε στείλει επιστολή για συγκεκριμένο λόγο

Η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, απάντησε στην επιστολή του Αλέξη Γεωργούλη που ζητούσε να επανέλθουν οι λέξεις «Πολιτισμός» και «Παιδεία» στο τίτλο του χαρτοφυλακίου Καινοτομία και Νεολαία.

Το ζήτημα ξεκίνησε το Σεπτέμβριο, όταν η κυρία Φον Ντερ Λάιεν ανακοίνωσε ότι η Μαρία Γκάμπριελ θα είναι υπεύθυνη για το χαρτοφυλάκιο Καινοτομία και Νεολαία.

Τότε ευρωβουλευτές από τέσσερις πολιτικές ομάδες (Ευρωπαϊκή Αριστερά, Σοσιαλιστές και Δημοκράτες, Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, Πράσινοι), μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και Παιδείας (CULT), ζήτησαν με επιστολή να επανέλθουν οι λέξεις «Πολιτισμός» και «Παιδεία» στο τίτλο του χαρτοφυλακίου.

Όπως σημειώνεται στην επιστολή του Αλέξη Γεωργούλη η απόφαση αυτή, η οποία δεν συζητήθηκε ποτέ με φορείς και αρμόδιους πολιτιστικούς οργανισμούς, έχει φέρει δυσφορία στον κλάδο του πολιτισμού.

Πριν από λίγες μέρες ο ευρωβουλευτής έλαβε την απάντηση της προέδρου.

Το αίτημα θα εξετασθεί

“Ενημερώθηκα ότι το αίτημά μας θα εξεταστεί με ιδιαίτερη προσοχή.

Επιπλέον θετική είναι η είδηση που μας έρχεται από το Ζάγκρεμπ όπου κατά την διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, η κ. Φορ Ντερ Λάιεν δήλωσε ότι το έργο της Γενικής Διεύθυνσης που θα αναλάβει η κυρία Γκάμπριελ θα αφορά, μεταξύ άλλων, τον πολιτισμό και την παιδεία”, σημείωσε ο Αλέξης Γεωργούλης.

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι σκοπός του ήταν να υπενθυμίσει ότι η έννοια της Ευρωπαϊκής ταυτότητας είναι αλληλένδετη με αυτή του πολιτισμού καθώς και ότι η κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον αποκλεισμό αυτού από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ιστορικά, η κοινή χρήση  του Πολιτισμού λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος για τους Ευρωπαίους πολίτες, ειδικά σε περιόδους πολύ δύσκολες και ταραχώδεις για την Ήπειρό μας», έλεγε χαρακτηριστικά η επιστολή.

Η επιστολή της επιτρόπου

Η κυρία Φον Ντερ Λάιεν απάντησε στον Αλέξη Γεωργούλη ότι δεσμεύεται να δώσει την απαραίτητη προσοχή σε ένα θέμα μείζονος σημασίας για τον πολιτισμό και την παιδεία.

“Θα ήθελα να εκφράσω τις ευχαριστίες μου για τα θερμά συγχαρητήρια σε εσάς και τους συναδέλφους σας αξιότιμους βουλευτές, οι οποίοι συνυπέγραψαν επιστολή που μου απευθύνθηκε μετά την έναρξη των καθηκόντων μου ως εκλεγμένης προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σας ευχαριστώ επίσης που εκφράσατε τις απόψεις σας σχετικά με τη σημασία του πολιτισμού και της εκπαίδευσης, ιδίως στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Εκτιμώ ιδιαίτερα τις παρατηρήσεις σας και εξετάζω με ιδιαίτερη προσοχή τα αιτήματα που κάνατε σχετικά με το χαρτοφυλάκιο της κας Μαρία Γκάμπριελ σχετικά με τον ορισθέντα Επίτροπο”, ανέφερε στην απάντησή της η επίτροπος.

Η δήλωση του Αλέξη Γεωργούλη:

https://streamable.com/zanti