Αλέξης Τσίπρας: Στο συρτάρι του γραφείου του η γραβάτα του Ζόραν Ζάεφ
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Στο συρτάρι του γραφείου του η γραβάτα του Ζόραν Ζάεφ

Αλέξης Τσίπρας: Στο συρτάρι του γραφείου του η γραβάτα του Ζόραν Ζάεφ

Ιστορική χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την αυριανή επίσκεψή του στη Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη επίσημη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια, με συνέντευξή του στο Πρακτορείο Ειδήσεων “ΜΙΑ” των Σκοπίων.

Ο πρωθυπουργός μεταβαίνει αύριο στη γείτονα χώρα για επίσημη επίσκεψη.

«Είναι μια επίσκεψη ιστορικής σημασίας, βασισμένη σε ένα νέο στρατηγικό όραμα για τις χώρες μας. Η Ελλάδα και η Βόρεια Μακεδονία οφείλουν να είναι εταίροι και σύμμαχοι. Η Συμφωνία των Πρεσπών άλλωστε, δεν είχε μόνο ως αποτέλεσμα την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας και το ξεκλείδωμα της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας. Η Συμφωνία έθεσε τις βάσεις για την καθιέρωση μιας ισχυρής διμερούς σχέσης που προβλέπει συνεργασία και σε διεθνές, ευρωπαϊκό και περιφερειακό επίπεδο», υπογραμμίζει.

Όπως αναφέρει, στη διάρκεια της επίσκεψης του στα Σκόπια θα πραγματοποιηθεί η πρώτη Σύνοδος του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, με τη συμμετοχή δέκα υπουργών από πολλούς τομείς (οικονομία, ενέργεια, άμυνα, εξωτερική πολιτική, υποδομές/μεταφορές, αγροτική ανάπτυξη, ψηφιακή πολιτική, υγεία) και θα γίνει το πρώτο επιχειρηματικό φόρουμ με τη συμμετοχή δεκάδων επιχειρηματιών.

Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας «Η Συμφωνία των Πρεσπών ενέπνευσε πολύ κόσμο που αναγνώρισε ότι είναι εφικτό να λύνεις διεθνείς διαφορές με αμοιβαίο σεβασμό, διασφαλίζοντας τα συμφέροντά σου και χωρίς να ταπεινώνεις την άλλη πλευρά», σημειώνει και συνεχίζει: «Ωστόσο, είχε πολιτικό κόστος διότι ένα σημαντικό μέρος του ελληνικού λαού είχε και έχει σοβαρές ανησυχίες για το θέμα αυτό. Ευθύνη μας είναι – δική μου και του Ζόραν – να δείξουμε ότι οι λαοί μας έχουν μόνο να κερδίσουν από τον δρόμο που ανοίχτηκε. Και ευθύνη μας είναι επίσης να απαντήσουμε στις δυνάμεις αυτές του εθνικισμού που ενισχύονται στον σημερινό κόσμο και αποσκοπούν να μας γυρίσουν σε σκοτεινές εποχές».

Δεν φοβάται το πολιτικό κόστος ο πρωθυπουργός

Σε ερώτηση αν φοβάται το πολιτικό κόστος από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας απαντά πως «αν η κυβέρνησή μου φοβόταν το πολιτικό κόστος δεν θα είχε μπορέσει ούτε να βγάλει τη χώρα από την κρίση και τα δημοσιονομικά προγράμματα, ούτε να βρει λύσεις στο ασφαλιστικό, ούτε να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση, ούτε να λύσει το ονοματολογικό, ούτε να προωθήσει τον απαραίτητο διάλογο με την Τουρκία παρά τις μεγάλες δυσκολίες, ούτε να προβεί στις τομές που χρειάζονταν στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Τι απέγινε η ιστορική γραβάτα;

Όσο για τη γραβάτα που του χάρισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας σημειώνει ότι δεν την έχει στη ντουλάπα, αλλά στο συρτάρι του γραφείου του, για να του θυμίζει μια ιστορική στιγμή, ένα γενναίο βήμα προς τα εμπρός για τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.

Πηγή: ΑΠΕ