Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε στους υπουργούς για εκλογές και οικονομικά μέτρα ενίσχυσης
Πολιτική

Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε στους υπουργούς για εκλογές και οικονομικά μέτρα ενίσχυσης

Αλέξης Τσίπρας: Τι είπε στους υπουργούς για εκλογές και οικονομικά μέτρα ενίσχυσης

Μέρα Υπουργικού Συμβουλίου η σημερινή μετά την ορκωμοσία των νέων μελών της κυβέρνησης και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε οδηγίες αλλά και εξήγγειλε μέτρα για τους ασθενέστερους.

Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει

Αναφερθείς στην πορεία της οικονομίας, ο πρωθυπουργός μίλησε για επαναλαμβανόμενες διαψεύσεις όλων των προβλέψεων της καταστροφής: «Αποδείχτηκαν τελικά απλώς και μόνο διακαείς πόθοι αντιπολιτευτικοί που διαψεύστηκαν από την πραγματικότητα της εξόδου από τα μνημόνια και από την κρίση».

«Η ελληνική οικονομία ανακάμπτει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για την ελληνική οικονομία για το 2019», είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

“Να αφήσουμε τις Κασσάνδρες της καταστροφής και τους υπερτιμημένους τεχνοκράτες που όταν όμως διαχειρίστηκαν την οικονομία, την έριξαν στα βράχια και αργότερα δεν πέτυχαν ούτε μια από τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις τους, να ασχολούνται με ζητήματα μικροπολιτικής αντιπαράθεσης και παραπολιτικού κουτσομπολιού”, είπε.

Δέσμη μέτρων φοροελάφρυνσης

Μιλώντας στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων δημοσιονομικής επέκτασης που είχε ανακοινωθεί στη ΔΕΘ.

Επεσήμανε ότι “το σύνολο των μέτρων ελάφρυνσης που είχαν ανακοινωθεί είναι πλέον νόμοι του κράτους”.

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες με μεσαία εισοδήματα:

  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% για τις μικρές περιουσίες και 10% μεσοσταθμικά. Ενώ για το 2020 ακολουθεί περαιτέρω μείωση της τάξης του 20% μεσοσταθμικά.
  • Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους συνεταιρισμούς και τους συνεταιρισμένους αγρότες, ενώ για το σύνολο των αγροτών θεσπίστηκε το ακατάσχετο για τις αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές μέχρι και τις 7.500 ευρώ.
  • Η επιδότηση κατά 50% των ασφαλιστικών εισφορών για τους νέους εργαζόμενους.

Προγράμματα επιδότησης ενοικίου και δανείου

Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε δύο προγράμματα.

Πρώτον το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου με συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 300 εκατομμύρια ευρώ το οποίο αφορά συνολικά 260.000 νοικοκυριά και 667.000 ανθρώπους. Η επιδότηση θα κλιμακώνεται ανάλογα με το εισόδημα και τα μέλη του νοικοκυριού ξεκινώντας από 70 ευρώ και φτάνοντας μέχρι και το ποσό των 210 ευρώ το μήνα.

Πολύ κρίσιμη παράμετρος είναι ότι στο επίδομα στέγασης το παιδί προσμετράται ως ενήλικας τόσο στον υπολογισμό των εισοδηματικών κριτηρίων όσο και στον υπολογισμό του επιδόματος

Δεύτερον, πρόγραμμα για την επιδότηση δανείου. Το πρόγραμμα αυτό έχει συνολικό ετήσιο προϋπολογισμό 200 εκατομμύρια ευρώ αφορά περίπου 180.000 νοικοκυριά και 460.000 άτομα.

Με βάση το πρόγραμμα αυτό το κράτος αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιδοτεί τη δόση του δανείου ενώ οι Τράπεζες αναλαμβάνουν να αξιοποιήσουν το σύνολο των εργαλείων που έχουν στη διάθεση τους για τη μείωση της δόσης, δηλαδή την μείωση επιτοκίου, την επιμήκυνση του δανείου και όλα τα υπόλοιπα διαθέσιμα εργαλεία που τους παρέχουν οι διεθνείς κανόνες και η εσωτερική νομοθεσία.

Εκλογές με άρωμα Συντάγματος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές.

«Στις εθνικές εκλογές του ερχόμενου Οκτώβρη, ο ελληνικός λαός θα γνωρίζει ότι αν δώσει μια ισχυρή πλειοψηφία στις δυνάμεις του προοδευτικού πόλου με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, όλα τα παραπάνω θα αλλάξουν στο Σύνταγμα και θα αλλάξουν σε θετική κατεύθυνση, καθώς η χώρα θα αποκτήσει ένα ακόμη πιο προοδευτικό και προστατευτικό για τα δημόσια και κοινωνικά αγαθά Σύνταγμα», είπε ο Αλ. Τσίπρας και τόνισε ότι θα είναι και το Σύνταγμα ένα από τα διακυβεύματα της επόμενης αναμέτρησης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ