Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου”
Πολιτική

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου”

Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος: “Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου”

«Ο διάλογος έχει πολλές διαστάσεις, αναλύονται, διευκρινίζονται και συζητάμε πράγματα όπου γίνονται συνθέσεις. Θα κατοχυρωθούν με απόλυτο, διαφανή και κατηγορηματικό τρόπο η μισθοδοσία, τα συνταξιοδοτικά και τα θέματα περίθαλψης των Ιερέων. Δεν θα υπάρχει καμία αλλαγή ως προς το εργασιακό και μισθολογικό καθεστώς των ιερέων», ξεκαθάρισε μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο ο Υπουργός Παιδείας κ. Γαβρόγλου.

Όπως δήλωσε ο κ. Γαβρόγλου ενημερώθηκε από Αρχιεπίσκοπο ότι στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο θα συσταθεί μια επιτροπή με την οποία θα συνεργαστεί η κυβέρνηση προκειμένου να συγκεκριμενοποιηθεί το πλαίσιο συμφωνίας.

Σε ερώτηση για τον θα παραμείνουν οι κληρικοί στο δημόσιο ο υπουργός παιδείας τόνισε: « Όπως έχουμε ξαναπεί περιμένουμε τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου για να αρχίσει πια το τελικό στάδιο των επεξεργασιών του νομοσχεδίου. Θα σας παρακαλούσα να μείνουμε σε αυτές τις δηλώσεις και να ολοκληρώνουμε σταδιακά τα βήματα και τα στάδια και θα ενημερώνουμε. Νομίζω πρέπει να συζητάμε τα θέματα όταν ωριμάζουν και όταν έχουμε κάτι επί της ουσίας και έγκυρα να πούμε».

Ιερώνυμος: «Προβληματίζομαι για τους χειρισμούς μου»

Από την πλευρά του ο Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «Δεν έχω πολλά να πω. Λίγα και καλά. Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή». Ο κ. Ιερώνυμος εξήγησε πως η επιτροπή «θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις». Επίσης, τόνισε πως το συμπέρασμα της επιτροπής θα περάσει και πάλι από την έγκριση της Ιεραρχίας. «Είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας, όχι μόνο στον χώρο αυτό, αλλά γενικότερα, γι’ αυτό θα πρέπει με περισσότερη προσοχή να ασχοληθούμε με το θέμα αυτό και όχι εξωτερικά».

«Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε. Πιο απλά από αυτό δεν μπορεί κανείς να πει» είπε κλείνοντας ο Αρχιεπίσκοπος.

Σε ερώτηση για το αν αισθάνθηκε ότι αμφισβητήθηκε στην ιεραρχία ο κ. Ιερώνυμος απάντησε: «Προβληματίζομαι, ναι, για τους χειρισμούς μου, αλλά είναι δυνατό ποτέ σε ένα τόσο μεγάλο σώμα να έχουν όλοι μια σύμπτωση απόψεων και αποκλείετε εσείς ότι υπάρχουν προσωπικές επιδιώξεις ή παράπονα ή άλλες σκέψεις. Πιστεύω στο έργο μου και αυτό μου δίνει περισσότερο δύναμη σήμερα».

Ο κ. Γαβρόγλου θα έχει την Κυριακή (25/11) στο Υπουργείο παιδείας συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης που θα αποτελείται από Μητροπολίτες και τον νομικό σύμβουλο, ενώ θα προγραμματιστεί και συνάντηση με αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.