Χάικο Μάας: «Παιχνίδι με τη φωτιά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή»
Πολιτική

Χάικο Μάας: «Παιχνίδι με τη φωτιά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή»

Χάικο Μάας: «Παιχνίδι με τη φωτιά η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή»

Ο Γερμανός ΥΠΕΞ εξέφρασε τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα

Με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επισκέφθηκε τη χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Δένδια, αναφέρθηκε στην αναταραχή που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο ζητώντας διάλογο και από τις δύο πλευρές ώστε να αμβλυνθεί το τεταμένο κλίμα.

Όπως είπε ο Χάικο Μάας: “Σκοπός της επίσκεψής μου και με αυτό δεν αποκαλύπτω κάποιο μυστικό είναι η τεταμένη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Η συνεχώς εντεινόμενη κλιμάκωση, την οποία υποχρεωθήκαμε να παρακολουθήσουμε τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργεί σε εμάς αλλά και σε άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ μεγάλες ανησυχίες και προβληματισμό. Θα συνεχίσω το ταξίδι μου επισκεπτόμενος και την Άγκυρα για να υπάρξει αποκλιμάκωση”, ανέφερε.

Συνεχίζοντας δήλωσε ότι είναι ο αγγελιοφόρος δύο μηνυμάτων εξίσου σημαντικών:

“Το πρώτο είναι ότι η Γερμανία και η ΕΕ είναι σταθερά στο πλευρό της Ελλάδας με αίσθημα αλληλεγγύης. Και το δεύτερο είναι ότι αυτό που χρειαζόμαστε άμεσα είναι δείγμα και πρόθεση για διάλογο υπό τις προϋποθέσεις που θέτει το διεθνές δίκαιο. Η παρούσα κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι παιχνίδι με τη φωτιά και η μικρότερη σπίθα μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή”.

https://streamable.com/xhoib9

Προηγήθηκε η τοποθέτηση του Νίκου Δένδια, ο οποίος διατύπωσε το αίτημα της Ελλάδας να υπάρξει κατάλογος κυρώσεων που θα παρουσιαστεί στο Βερολίνο, καθώς από πλευράς της Τουρκίας δεν υπάρχει η παραμικρή θέληση για αποκλιμάκωση με απόδειξη τις καθημερινές προκλήσεις που λαμβάνουν χώρα εις βάρος της χώρας μας.

“Η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί. Εμμένει παρά την αυτοσυγκράτηση και τη σύνεση που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά σε προσπάθεια τετελεσμένων. Αντί για αποκλιμάκωση, παρατηρούμε νέες προκλήσεις. Παρατηρούμε απόπειρα υλοποίησης επεκτατικών σχεδίων σε βάρος γειτόνων και συμμάχων, διατύπωση νέο-οθωμανικών ιδεολογημάτων επεκτατισμού και ελέγχου της Μεσόγειου, συνεχιζόμενη υπονόμευση σταθερότητας όλης της περιοχής με κραυγαλέες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου σε βάρος δύο κρατών της ΕΕ, της Ελλάδας και της Κύπρου”.

https://streamable.com/nfy5nz