Χρήστος Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων
Πολιτική

Χρήστος Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Χρήστος Σταϊκούρας: Όλα τα μέτρα ενίσχυσης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων

Οι ανακοινώσεις του υπουργού

Διευκρινήσεις ως προς τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού για την οικονομική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από το απαγορευτικό που θα ισχύσει από τις 06:00 το πρωί του Σαββάτου έδωσε πριν από λίγο ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Αναλυτικά ανακοίνωσε:

-Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται από τα μέτρα δύναται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμφωνα και να λάβουν επίδομα ειδικού σκοπού αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή ενώ θα καλυφθούν όλες οι ασφαλιστικές εισφορές επί του ονομαστικού μισθού.  Οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων μέχρι και χθες που τίθενται σε αναστολή θα λάβουν εντός Δεκεμβρίου το ποσό των 800€ αντί των 534€ που είχε αρχικά ανακοινωθεί.

-Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ πληρωτέου τον μήνα Νοέμβριο, μέχρι τις 30 Απριλίου 2021.
Η εν λόγω οφειλή θα αποπληρωθεί σε 12 δόσεις με μηδενικό επιτόκιο ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%, από τον Μάιο του 2021 και έπειτα.

-Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών, πληρωτέων τον μήνα Νοέμβριο.
Η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

-Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή ανά την επικράτεια, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών που είναι πληρωτέες τον μήνα Νοέμβριο, και η αποπληρωμή τους μετατίθεται σε αντίστοιχες δόσεις, στο τέλος τις ισχύουσας ρύθμισης.

-Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.

-Επεκτείνονται όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν και λήγουν τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, κατά δύο μήνες.

-Χορηγείται εφάπαξ το ποσό των 400€ σε μη επιδοτούμενους μακροχρόνιους ανέργους.

-Όλες οι επιχειρήσεις που πλήττονται δικαιούνται κατά 40% υποχρεωτική μείωση ενοικίου.

-Διευρύνεται η Επιστρεπτέα Προκαταβολή 4.

-Επεξεργάζεται η παράταση πληρωμής επιταγών.

https://streamable.com/fmdtgl

https://streamable.com/g6g1bn