Ελληνοτουρκικά: Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα – Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των αξιωματικών
Πολιτική

Ελληνοτουρκικά: Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα – Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των αξιωματικών

Ελληνοτουρκικά: Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα – Ανακλήθηκαν όλες οι άδειες των αξιωματικών

Έφτασε το Oruc Reis στην περιοχή των ερευνών

Κλιμακώνουν την ένταση οι Τούρκοι μετά τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτο, με τη νέα έκδοση Navtex και τον απόπλου του Oruc Reis από το λιμάνι της Αττάλειας με προορισμό την περιοχή ανοικτά του Καστελόριζου, με τις «ευλογίες» 83 εκατομμυρίων Τούρκων πολιτών, όπως έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Ενέργειας της γείτονος, Φατίχ Ντονμέζ.

«Κόκκινος» συναγερμός σήμανε στις ένοπλες δυνάμεις όπου ανακλήθηκαν όλες οι άδειες αξιωματικών και υπαξιωματικών ενώ ο πρωθυπουργός συγκάλεσε νωρίς το πρωί το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ).

Το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς «και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το απόγευμα στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Η τουρκική εφημερίδα «Yeni Safak» ανέβασε βίντεο μέσω Twitter το οποίο, όπως υποστηρίζει, δείχνει τον πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis προς την Ανατολική Μεσόγειο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο απόπλους έγινε «μετά την αποκαλούμενη συμφωνία που υπέγραψαν Ελλάδα και Αίγυπτος. Το γιγαντιαίο πλοίο θα πραγματοποιήσει έρευνες στην περιοχή, μεταξύ 10 και 23 Αυγούστου.

Με αντι-NAVTEX απάντησε η Ελλάδα

Ο σταθμός της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού Ηρακλείου Κρήτης εξέδωσε αντι-NAVTEX με αφορμή την NAVTEX που εξέδωσε νωρίτερα σήμερα η Τουρκία για το ερευνητικό πλοίο ORUC REIS.

Με την αντι- NAVTEX χαρακτηρίζεται μη εξουσιοδοτημένη η τουρκική υπηρεσία για την έκδοση της εν λόγω NAVTEX και παράνομη η τουρκική δραστηριότητα καθόσον αφορά σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εξωτερικών τονίζει πως η νέα παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες νοτίως της νήσου Μεγίστης στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη ευρεία κινητικότητα μονάδων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, αποτελεί νέα σοβαρή κλιμάκωση και εκθέτει με τον πλέον προφανή τρόπο τον αποσταθεροποιητικό και απειλητικό για την ειρήνη ρόλο της Τουρκίας. Περαιτέρω επισημαίνει πως έρχεται σε μία περίοδο που η Ελλάδα έχει έμπρακτα αποδείξει την προσήλωσή της στη διεθνή νομιμότητα.