Έντονη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δηλώσεις Ζάεφ
Πολιτική

Έντονη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δηλώσεις Ζάεφ

Έντονη αντιπαράθεση ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για τις δηλώσεις Ζάεφ

Αντιπαράθεση κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της πΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ. Ο κ. Ζάεφ δήλωσε εχτές στη βουλή της γείτονος χώρας πως εξετάζεται το ενδεχόμενο διδασκαλίας της “μακεδονικής γλώσσας” στα ελληνικά σχολεία. Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη που έκανε λόγο για “αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων”. Άμεση ήταν η απάντηση από το πρωθυπουργικό γραφείου, που καλούσε τον κ. Μητσοτάκη “να σοβαρευτεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει»

Aπαράδεκτες χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Ζάεφ περί διδασκαλίας της «Μακεδονικής» γλώσσας στην Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζοντας όμως πως ήταν αναμενόμενες από το ίδιο το περιεχόμενο της συμφωνίας. Σε δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο αυτό που η ΝΔ είχε πει από την πρώτη στιγμή, «ότι αναγνώριση της δήθεν μακεδονικής γλώσσας και εθνότητας ανοίγει το κουτί της Πανδώρας για την αναβίωση όλων των ανιστόρητων αλυτρωτικών διεκδικήσεων των Σκοπίων».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ «ο κ. Ζάεφ έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει για αυτό που συμφώνησε» ενώ, όπως λέει χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας μένει άφωνος μπροστά στα αποτελέσματα της δικής του πολιτικής λες και με αυτό τον τρόπο θα κρύψει τις ευθύνες και την ενοχή του. Ένας μόνο τρόπος υπάρχει για να περιορίσουμε το εύρος της εθνικής ζημιάς. Να μην κυρωθεί από την ελληνική Βουλή η Συμφωνία των Πρεσπών. Επαναλαμβάνω με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία και καλούμε όλα τα κόμματα και όλους τους βουλευτές να πράξουν το ίδιο. Αυτή εξάλλου είναι και η απαίτηση της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτών» καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μητσοτάκης.

Μαξίμου: “Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί”

Το Μέγαρο Μαξίμου καλεί τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη, να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα, στην προσπάθεια του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου, αναφερόμενο στη δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. Ταυτόχρονα δηλώνει πως η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας τη Συμφωνία των Πρεσπών για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Στην απάντησή του, στη δήλωση του κ. Μητσοτάκη, το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρει: «Δε φθάνει που ο κ. Μητσοτάκης ξεχνάει ότι επί των ημερών της παράταξής του αναγνωρίστηκε η ύπαρξη “μακεδονικής γλώσσας” το 1977 στη διάσκεψη του ΟΗΕ. Δε φθάνει που σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Politico άνοιξε αυτοβούλως ζήτημα “αυτονομιστικών δυνάμεων” στην Ελλάδα.

Συνεχίζει τον επικίνδυνο και ολισθηρό δρόμο, ανοίγοντας τώρα αυτοβούλως και θέμα “μειονότητας”, ενώ γνωρίζει πολύ καλά ότι και το τελευταίο παράθυρο σε μία τέτοια πιθανότητα κλείνει οριστικά η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών. Μία συμφωνία που η πΓΔΜ και ο κ. Ζάεφ οφείλουν να τηρήσουν μέχρι κεραίας για να ενταχθούν στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ο κ. Μητσοτάκης οφείλει να σοβαρευτεί και να μην παίζει με κρίσιμα εθνικά θέματα στην προσπάθειά του να ψαρέψει στα θολά νερά του εθνικιστικού ακροατηρίου».

Την ίδια ώρα, πληροφορίες θέλουν τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς να παρεμβαίνει στην κυβέρνηση της πΓΔΜ ώστε να τηρηθούν όσα προβλέπει η συμφωνία των Πρεσπών. Η εξέλιξη έρχεται την στιγμή που η Ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροποποιήσεις του Συντάγματος, στο πλαίσιο της αναθεώρησης που απαιτεί η συμφωνία για το ονοματολογικό αλλά και την τοποθέτηση του Ζόραν Ζάεφ στο σκοπιανό κοινοβούλιο ότι πλέον είναι δυνατή η διδασκαλία μακεδονικής γλώσσας στην Ελλάδα, στους “Μακεδόνες του Αιγαίου”.

Πηγή: ΑΠΕ