Φρανσουά Ολάντ: Επισκέπτεται την Αθήνα
Πολιτική

Φρανσουά Ολάντ: Επισκέπτεται την Αθήνα

Φρανσουά Ολάντ: Επισκέπτεται την Αθήνα

“Έρχομαι να χαιρετίσω την επιτυχία της Ελλάδας ύστερα από τόσα χρόνια λιτότητας», τονίζει ο τέως πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφερόμενος στη σημερινή επίσκεψή του στη χώρα μας. «Θέλω να επιβεβαιώσω στους Έλληνες την αφοσίωσή μου, και της Γαλλίας, και να τους πω πάνω απ’ όλα ότι η Ευρώπη του αύριο, η οποία πρέπει να πάει πιο γρήγορα, πιο μακριά με λίγες χώρες μόνο, δεν μπορεί να κάνει χωρίς αυτούς», δηλώνει ο κ. Ολάντ.

Η επίσκεψη στον Ελαιώνα

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα, ο κ. Ολάντ επισκέφτηκε  το χώρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα, συνοδευόμενος από τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό και το δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη, ενώ παρών ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν.

“Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Προσφυγικό και να μην την παραβιάζει, αλλιώς θα πρέπει να υπάρξουν οικονομικές κυρώσεις”, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Η Ευρώπη έκλεισε μια συμφωνία με την Τουρκία, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, επισήμανε ο κ. Ολάντ. «Η Τουρκία έπρεπε να ελέγχει τις αναχωρήσεις και να δέχεται τις επιστροφές των ανθρώπων που δεν είχαν δικαίωμα ασύλου. Δώσαμε και χρηματοδοτήσεις στην Τουρκία, έτσι ώστε να μπορέσει να κρατήσει εκεί αυτούς τους ανθρώπους. Αν αυτή η συμφωνία δε γίνεται σεβαστή από την Τουρκία, τότε πρέπει να επανεξετάσουμε το θέμα», πρόσθεσε.

Ο κ. Ολάντ συνέχισε λέγοντας, πως συμμερίζεται το γεγονός ότι η Ελλάδα επωμίσθηκε το μεγαλύτερο βάρος από όλες τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, επειδή βρίσκεται κοντά στην εστία των συρράξεων και λόγω της οικονομικής κρίσης. Υπογράμμισε επίσης, πως ήταν επιτυχία της Ελλάδας να παραμείνει στο ευρώ και έτσι άντεξε την πίεση των ροών.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ολάντ σημείωσε πως η άνοδος της ακροδεξιάς αποτελεί ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής και επισήμανε πως η Ευρώπη πρέπει να δώσει απάντηση και να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σύμφωνα το πρόγραμμα του τέως Γάλλου προέδρου, έδωσε ομιλία στο Γαλλικό Ινστιτούτο για τη σοσιαλδημοκρατία στην Ε.Έ. και τους νέους, ενώ αναμένεται να παρακαθίσει σε γεύμα που θα παραθέσει σε αυτόν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, και θα δώσουν το παρόν ελάχιστα άτομα, το πολύ 6 με 7, «φίλοι και από τις δυο πλευρές», όπως χαρακτηριστικά έλεγαν αρμόδιες πηγές.