Γενς Στόλτενμπεργκ: “Δεν τίθεται θέμα να βρεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ”
Πολιτική

Γενς Στόλτενμπεργκ: “Δεν τίθεται θέμα να βρεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ”

Γενς Στόλτενμπεργκ: “Δεν τίθεται θέμα να βρεθεί η Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ”

Τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ είχε καλεσμένο ο Νίκος Ευαγγελάτος στην εκπομπή One Report.

Στο επίκεντρο της συζήτησης των δύο ανδρών βρέθηκαν το ενδεχόμενο αποχώρησης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ, το προσφυγικό, ο πόλεμος στη Συρία και η Συμφωνία των Πρεσπών.

Η θέση της Τουρκίας στον Οργανισμό και οι τούρκικες παραβιάσεις στο Αιγαίο

“Δεν τίθεται τέτοιο θέμα. Αντιλαμβάνομαι ότι ναι υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στους συμμάχους του ΝΑΤΟ πάνω σε διαφορετικά θέματα και κάποιες φορές, υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σημαντικά ζητήματα. Ταυτόχρονα, όμως η δύναμη του ΝΑΤΟ είναι ότι μπορούμε να παραμένουμε ενωμένοι γύρω από τον θεμελιώδη στόχο μας στον πυρήνα μας που είναι να προστατεύουμε ο ένας τον άλλο. Και η Τουρκία είναι εξαιρετικά σημαντική στον πόλεμο κατά του ISIS. Συνορεύει με τη Συρία και το Ιράκ. Το γεγονός ότι ο παγκόσμιος συνασπισμός ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει βάσεις και υποδομές στην Τουρκία αποτέλεσε κομβικό σημείο για την πρόοδο που επιτύχαμε στη μάχη κατά του ISIS”,  απάντησε ο Γ.Γ. στον δημοσιογράφο για το αν υπάρχουν σκέψεις να βρεθεί η γείτονα χώρα εκτός του Οργανισμού.

Φυσικά, ο δημοσιογράφος ρώτησε τον Γ.Γ. για το ζήτημα των εναέριων και θαλάσσιων παραβιάσεων της Τουρκίας  που είναι αυξημένες το τελευταίο διάστημα.

Ο κ. Στόλτεμνπερκγ σχολίασε πως  “δεν είναι αρμοδιότητα του ΝΑΤΟ να κρίνει τέτοιου είδους νομικά ζητήματα. Υπάρχουν άλλοι θεσμοί που είναι υπεύθυνοι να αποφασίζουν για αυτά

Το προσφυγικό

Για τις ροές προσφύγων στην Ευρώπη μέσω της Τουρκίας και της Ελλάδας, ο Γ.Γ. επισήμανε πως ο αριθμός των μεταναστών  έχει μειωθεί σημαντικά από το 2015. Την μείωση αυτή την απέδωσε στη Συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδας και Τουρκίας για τον περιορισμό της παράνομης μετανάστευσης μέσω του Αιγαίου.

“Ο ρόλος του ΝΑΤΟ είναι να βοηθά στην εφαρμογή της Συμφωνίας αυτής. Και το κάνουμε αυτό με την ναυτική μας παρουσία με έξι πλοία στο Αιγαίο, δημιουργώντας μια πλατφόρμα στην οποία η Τουρκία, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) και η Ελλάδα συνεργάζονται. Αποστολή του ΝΑΤΟ δεν είναι να σταματάει τα σκάφη, αλλά να φέρνουμε τους τρεις εταίρους σε συνεργασία και νομίζω τα καταφέρνουμε. Δεύτερος στόχος είναι ο εντοπισμός των σκαφών και η κοινοποίηση της πληροφορίας είτε προς την FRONTEX, είτε προς την τούρκικη ή ελληνική ακτοφυλακή. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάμε στη θεμελίωση της Συμφωνίας”, ανέλυσε ο κ. Στόλτενμπεργκ για το ζήτημα.

Η Συμφωνία των Πρεσπών

Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε τη Συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας, ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, παρά το γεγονός πως “αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο και ευαίσθητο ζήτημα για τις δύο πλευρές. Ήταν εξαιρετικά σημαντικό να λύσουμε το πρόβλημα που υπήρχε για πάρα πολλά χρόνια, το ζήτημα της ονομασίας”.

Ο κ. Στόλτενμπεργκ υπογράμμισε πως με τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, καθώς η διαδικασία έχει ξεκινήσει με την υπογραφή πρωτοκόλλου ένταξης και σύντομα θα είναι πλήρες μέλος του Οργανισμού.

Δείτε το video: