Από τη «γκαζόζα», στη διάσωση των ΑΝ.ΕΛ. και στη μέση η Μεγαλοοικονόμου
Πολιτική

Από τη «γκαζόζα», στη διάσωση των ΑΝ.ΕΛ. και στη μέση η Μεγαλοοικονόμου

Από τη «γκαζόζα», στη διάσωση των ΑΝ.ΕΛ. και στη μέση η Μεγαλοοικονόμου

Αν πίστεψε κανείς ότι τα σκηνικά… φαιδρότητας στο πολιτικό προσκήνιο θα εξαντλούνταν στην περίφημη και σχεδόν cult πλέον «γκαζόζα» του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ. Αριστείδη Φωκά, μάλλον έκανε μεγάλο λάθος. Και αυτό, διότι τα γεγονότα ξεπερνούν τη φαντασία.

Η παραίτηση που έφερε τα πάνω-κάτω

Εν αρχή ην η περίφημη παραίτηση του βουλευτή των ΑΝ.ΕΛ., Θανάση Παπαχριστόπουλου. Θα ήταν μια καταλυτική κίνηση, γιατί, αν παραιτηθεί, θα τον διαδεχθεί ο Τέρενς Κουίκ, ο οποίος έχει διαρρήξει τη σχέση του με τους ΑΝ.ΕΛ. και είναι ένα βήμα πριν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν όλα αυτά συνέβαιναν, ο κ. Καμμένος θα έχανε την Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος πρωταγωνίστησε στο εξής σουρεαλιστικό σκηνικό: αυτός να μπαίνει στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση με την παραίτησή του ανά χείρας και ο Πρόεδρος της Βουλής να του ζητά να…κάνει λίγη υπομονή, μέχρι να έρθει προς ψήφιση και το Πρωτόκολλο Ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Οι αλλαγές στον Κανονισμό

Αυτή είναι, όμως, μόνο η μισή αλήθεια. Άλλωστε, οι Πρέσπες κυρώθηκαν με 153 ψήφους, συνεπώς η ψήφος του κ. Παπαχριστόπουλου δεν είναι αποφασιστικής σημασίας, ενώ και ο κ. Κουίκ που θα τον διαδεχόταν θα ψήφιζε υπέρ του Πρωτοκόλλου Ένταξης.

Το «μυστικό» της σύστασης Βούτση έχει να κάνει με τη συνεδρίαση τη Δευτέρα της Επιτροπής Κανονισμού της Βουλής, η οποία ήταν εδώ και καιρό προγραμματισμένη. Εκεί φαίνεται πως θα προταθούν από τη μεριά της πλειοψηφίας αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, ώστε αρχηγοί κομμάτων των οποίων οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες διαλύονται να εξακολουθήσουν να διατηρούν σημαντικά προνόμια, όπως π.χ. χρόνο ομιλίας στην Ολομέλεια ως Αρχηγοί Κ.Ο., αλλά και άλλες παραχωρήσεις.

Είναι σαφές, δε, ότι η όποια ρύθμιση θα πρέπει να έχει και «αναδρομική» ισχύ, μιας και η Κ.Ο. του Ποταμιού έχει διαλυθεί και στη συζήτηση για τις Πρέσπες ο Σταύρος Θεοδωράκης εμφανίστηκε ως «ανεξάρτητος βουλευτής».

Είναι επίσης σαφές ότι οι αλλαγές που μεθοδεύει η κυβέρνηση προκαλούν οξεία αντίδραση στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία, όμως, δεν έχουν στα χέρια τους κάποιο εργαλείο, προκειμένου να μπορέσουν να μπλοκάρουν τη διαδικασία των αλλαγών, οι οποίες θα πρέπει να κυρωθούν στη συνέχεια στην Ολομέλεια της Βουλής.

Βεβαίως, η ΝΔ πλέον κάνει ευθέως λόγο για «εκβιασμό» από τη μεριά του κ. Καμμένου προς την κυβέρνηση, ώστε να διασφαλίσει τα κοινοβουλευτικά προνόμιά του, έχοντας απασφαλίσει και προσωπικά εναντίον του κ. Τσίπρα. Το Μαξίμου, πάντως, για προφανείς λόγους, δεν σηκώνει το γάντι που εξακολουθεί να πετά ο Πάνος Καμμένος.

Και στη μέση η Μεγαλοοικονόμου!

Στο μεταξύ, στο όλο κλίμα φαιδρότητας με τις «γκαζόζες», τις αναβαλλόμενες παραιτήσεις και τους μύδρους που εξαπολύονται με μεγάλη ευκολία ένθεν κακείθεν, ήρθε να προστεθεί χθες και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου που είχε εκλεγεί με το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.

Η κ. Μεγαλοοικονόμου έσπασε χθες το εμπάργκο στον ΣΚΑΪ που αποτελεί κεντρική επιλογή του κυβερνώντος κόμματος και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην πολιτευθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν αποκλείεται να κάνει και… δικό της κόμμα.

Η αλλοπρόσαλλη στάση της κ. Μεγαλοοικονόμου δημιούργησε προβληματισμό σε επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, αν και εκφράζεται η βεβαιότητα ότι εν τέλει δεν θα πάει πουθενά.

Και πού να πάει, άλλωστε; Με βάση την αριθμητική της ψήφου εμπιστοσύνης, κατά την οποία 151 βουλευτές στήριξαν την κυβέρνηση, η κ. Μεγαλοοικονόμου είναι η 151η.