Ιερός «πόλεμος» για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου
Πολιτική

Ιερός «πόλεμος» για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Ιερός «πόλεμος» για τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου

Έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για την απόφαση της κυβέρνησης να προβεί σε αλλαγές στο μισθολογικό καθεστώς των ιερέων, όπως ανακοίνωσαν προ ημερών ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. Η κυβέρνηση, όμως, προετοιμάζεται να καταθέσει νομοθετική ρύθμιση για το ζήτημα τις επόμενες μέρες στη Βουλή, κάτι που βρίσκει απέναντι τη μεγάλη πλειοψηφία των μητροπολιτών, όπως προέκυψε από τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Παρασκευή.

Μάλιστα, η απόφαση της Ιεράς Συνόδου, ότι δηλαδή δεν πρέπει να υπάρξει καμία μεταβολή σε όσα ισχύουν μέχρι σήμερα αποτελεί πλήγμα και για τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο. Ο κ. Ιερώνυμος, στα 10 χρόνια της θητείας του, δεν έχει έρθει ξανά αντιμέτωπος με μια τέτοια εσωτερική αντίδραση και αμφισβήτηση των αποφάσεών του. Έτσι, ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας, υπογραμμίζοντας ότι για όλες τις αλλαγές θα υπάρξει διάλογος με την Πολιτεία.

Από την άλλη, οι μητροπολίτες αντιδρούν έντονα, δεν δέχονται συζήτηση επί του ζητήματος και μένει να φανεί ποιες θα είναι οι αντιδράσεις, όταν έρθει η συγκεκριμένη ρύθμιση προς συζήτηση στη Βουλή. Αρκετοί, όμως, προαναγγέλλουν πολύ δυναμική απάντηση, με τον Μητροπολίτη Πειραιώς Σεραφείμ να απειλεί ακόμα και με προσφυγή της Εκκλησίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Αποφασισμένη η κυβέρνηση

Σε αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να εφαρμόσει τη συμφωνία Τσίπρα-Ιερώνυμου και για έναν ακόμα λόγο: εφόσον αποχωρήσουν από τα μητρώα του δημοσίου οι περίπου 10.000 ιερείς, τότε θα μπορούν να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις για το 2020, τις οποίες έχει προαναγγείλει ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση έχει επενδύσει πολιτικά σε αυτές τις προσλήψεις, ενώ, γενικότερα, θέλει να δώσει και ένα μήνυμα ισχυρού συμβολισμού αναφορικά με τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας, με δεδομένη και τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του Κράτους στην επικείμενη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Ένα ερώτημα, πάντως, που παραμένει, είναι, αν η κυβέρνηση έχει πλειοψηφία στη Βουλή για τη νομοθετική ρύθμιση αυτή. Οι ΑΝΕΛ μέχρι στιγμής κρατούν χαμηλούς τόνους, ισορροπώντας μεταξύ της στάσης του Αρχιεπισκόπου, αλλά και τις αντιδράσεις στην Ιερά Σύνοδο. Από την άλλη, τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης αντιδρούν σε ό,τι αφορά τα μισθολογικά, με το Μαξίμου να κατηγορεί τη ΝΔ για «υποκρισία», αλλά και να εκτιμά ότι πλειοψηφία στη Βουλή θα υπάρξει.