ΗΠΑ: Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη -Τραμπ
Πολιτική

ΗΠΑ: Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη -Τραμπ

ΗΠΑ: Όσα έγιναν στη συνάντηση Μητσοτάκη -Τραμπ

Φωτογραφικό υλικό με τους πολιτικούς αρχηγούς και τις Πρώτες Κυρίες

Θετικό πρόσημο είχε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο, ενώ παρούσες ήταν και οι σύζυγοι των δύο αρχηγών Μαρέβα και Μελάνια.

«Η Αθήνα αναμένει την υποστήριξή σας. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος σύμμαχος στον οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να βασίζεται», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός στον Αμερικανό Πρόεδρο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις»

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης προκαλεί αποσταθεροποίηση, ενώ τόνισε πως οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο δυνατό σημείο.

«Έχουμε εκπληκτικές σχέσεις. Είστε ένα έθνος που έχει κάνει μια τεράστια οικονομική επιστροφή. Θα συζητήσουμε και είμαι σίγουρος ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς μας σχέσεις», απάντησε ο Τραμπ.

Ο Μητσοτάκης ζήτησε τη στήριξη του Τραμπ

Λίγο αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στα γεωπολιτικά τόνισε ότι στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει παρά πολύ, ιδιαιτέρως στο ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε πως η Ελλάδα θα είναι πάντοτε ένας αξιόπιστος σύμμαχος σε ένα πολύπλοκο κόσμο.

Την ίδια στιγμή, ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει ανακάμψει και πως η νέα κυβέρνηση μείωσε φόρους.

«Επιπλέον ακολουθούμε μια συνταγή η οποία έχει δουλέψει και στις ΗΠΑ και η οικονομία αντιδρά πολύ θετικά», πρόσθεσε, ζητώντας από τον Αμερικανό πρόεδρο τη στήριξη του ώστε να έρθουν αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το Ιράν και ο Ερντογάν

Ακόμα, σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο αγοράς μαχητικών f 35 ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα ενδιαφέρεται αλλά θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο όταν το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, ο Ντόναλντ Τραμπ δέχτηκε σωρεία ερωτήσεων για τις τελευταίες εξελίξεις με το Ιράν.

Μεταξύ άλλων είπε ότι η πολιτική του κατευνασμού επί Ομπάμα δεν φάνηκε να λειτουργεί.

«Είχαμε επίθεση πρόσφατα, ανθρώπους να τραυματίζονται και ένα νεκρό. Αυτό ήταν έργο του στρατηγού Σουλεϊμανί. Σώσαμε πολλές ζωές με την επέμβαση στη Βαγδάτη», δήλωσε μεταξύ άλλων χαρακτηρίζοντας τον Σουλεϊμανί «τέρας».

Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο Ταγίπ Ερντογάν τον αποκάλεσε «μάρτυρα», είπε ότι ο καθένας έχει την άποψη του.

«Διαφωνώ μαζί του αλλά πρέπει να λάβει υπόψη την κοινή γνώμη της χώρας του», συμπλήρωσε.

Οι δηλώσεις μπροστά στις κάμερες κράτησαν 20 λεπτά, ακολούθησε τετ α τετ των δυο ηγετών και ακολούθως διευρυμένη σύσκεψη των δυο αντιπροσωπειών.

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Eurokinissi