Κοινωνικό μέρισμα: Οι ανακοινώσεις Τσίπρα στη Βουλή
Πολιτική

Κοινωνικό μέρισμα: Οι ανακοινώσεις Τσίπρα στη Βουλή

Κοινωνικό μέρισμα: Οι ανακοινώσεις Τσίπρα στη Βουλή

Λεπτομέρειες για τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος δίνει σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναμένεται να βρίσκεται στη Βουλή, προκειμένου να μιλήσει στη συζήτηση για την ψήφιση της μείωσης του ΕΝΦΙΑ και της φορολογίας στις επιχειρήσεις.

Όπως και στα προηγούμενα «θετικά μέτρα», ο κ. Τσίπρας προτίθεται να παρουσιάσει ο ίδιος, ξανά το «θετικό αφήγημα» της κυβέρνησης και να μεταδώσει την αίσθηση στους πολίτες ότι η έξοδος από το Μνημόνιο και η επιστροφή στην ανάπτυξη δεν είναι απλώς ένα ρητορικό σχήμα, αλλά μια πραγματικότητα.

Τι προβλέπει η μείωση ΕΝΦΙΑ

Υπενθυμίζεται ότι με την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑ που κατέθεσε το Υπουργείο Οικονομικών, προβλέπεται ότι το 2019 ο τελικός φόρος που θα καλείται να πληρώσει κάθε ιδιοκτήτης, με ακίνητα συνολικής αντικειμενικής αξίας έως 60.000 ευρώ, μειώνεται κατά 30%. Έτσι, ωφελημένοι, κατά βάση, είναι οι μικροϊδιοκτήτες. Όσον αφορά την τροπολογία για τη φορολογία των επιχειρήσεων, αυτή προβλέπει ότι ο εταιρικός φορολογικός συντελεστής μειώνεται ετήσια κατά 1%, ώστε από το 29% που είναι σήμερα να φθάσει στο 25% το 2022.

Όσο για το κοινωνικό μέρισμα, αυτό αναμένεται να είναι τουλάχιστον 720 εκ. ευρώ, όπως και πέρυσι, αλλά ενδεχομένως και μεγαλύτερο, ενώ θα ισχύουν τα ίδια κριτήρια, όπως και πέρυσι.