Κυριάκος Μητσοτάκης (από τις Βρυξέλλες): «Επιπτώσεις» αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης (από τις Βρυξέλλες): «Επιπτώσεις» αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης (από τις Βρυξέλλες): «Επιπτώσεις» αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» είπε

«Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο περιθώριο της δεύτερης ημέρας της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες και πρόσθεσε πως: «προσβλέπουμε το συντομότερο δυνατόν την έναρξη διερευνητικών επαφών με την Τουρκία».

Ξεκαθάρισε δε ότι «θα υπάρξουν επιπτώσεις» αν δεν συμμορφωθεί η Τουρκία.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε: «H EE έστειλε ένα σαφές μήνυμα ενότητας, αλληλεγγύης και αποφασιστικότητας. Ξεκαθάρισε με απόλυτη σαφήνεια ότι η άρση κάθε μονομερούς ενέργειας αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ και Τουρκίας, κάτι το οποίο όλοι μας επιθυμούμε. Κατέστησε όμως και απολύτως σαφές ποιες θα είναι οι επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία συνεχίσει την επιθετική συμπεριφορά. Η Ελλάδα είναι απολύτως ικανοποιημένη από τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής και προσβλέπουμε το συντομότερο δυνατόν στην έναρξη των διερευνητικών επαφών όπως εξάλλου και τα δύο μέρη έχουν δεσμευτεί».

https://www.youtube.com/watch?v=GqMoW00TLas

Τι αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου;

Το κείμενο συμπερασμάτων συντάχθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής, ύστερα από πολύωρες διαπραγματεύσεις κι αλλαγές επί αλλαγών, καθώς η ελληνική πλευρά δεν συμφώνησε στα πρώτες διατυπώσεις των Εταίρων.

Στις έξι παραγράφους που αναφέρονται στην ανατολική Μεσόγειο, το κείμενο των συμπερασμάτων αναφέρει ξεκάθαρα ότι ως προς τις συνέπειες, γίνεται σαφής αναφορά στα συγκεκριμένα άρθρα των Συνθηκών για την επιβολή κυρώσεων (Άρθρο 29 & 215).

Υπογραμμίζεται δε, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα χρησιμοποιήσει, σε περίπτωση μονομερών ενεργειών και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου, όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της.

Επιπλέον, καθίσταται σαφές ότι οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας αφορούν την Οριοθέτηση Θαλάσσιων ζωνών (Υφαλοκρηπίδα – ΑΟΖ).