Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψήφο στους ομογενείς το 2023 υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψήφο στους ομογενείς το 2023 υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψήφο στους ομογενείς το 2023 υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός

«Νιώθω μεγάλη χαρά και συγκίνηση που έχω τη δυνατότητα να σας επισκεφθώ ως πρωθυπουργός εδώ στην Αστόρια, που χτυπά η καρδιά της Ελλάδας. Αισθάνομαι με τον τρόπο μου ένας από εσάς και θέλω να με αισθάνεστε ως έναν δικό σας άνθρωπο».

Ο πρωθυπουργός με ομογενείς αστυνομικούς -Ευρωκίνηση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε στους ομογενείς της Αστόρια για την πρώτη φορά που βρέθηκε στην Αμερική πριν από 33 χρόνια όπου και πέρασε επτά χρόνια. «Έζησα ως νέος φοιτητής τον δυναμισμό και τον πατριωτισμό του ελληνισμού της Αμερικής. Θέλω να σας ευχαριστήσω για την ανιδιοτέλειά σας, που πάντα βάζετε το συμφέρον της πατρίδας και της ιδιαίτερης πατρίδας πάνω από τα κόμματα. Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί σε αυτά τα δέκα χρόνια του χειμώνα που πέρασε η χώρα μείνατε κοντά της».

Απευθυνόμενος στο κοινό που τον χειροκρότησε πολλές φορές ο πρωθυπουργός είπε: «Θέλω να ξέρετε ότι έχουμε κάθε λόγο να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Τα χρόνια της κρίσης τελείωσαν η αισιόδοξη Ελλάδα ανοίγει τα φτερά. Στις 7 Ιουλίου ο λαός μάς έδωσε ισχυρή εντολή και τη βαριά ευθύνη να φέρουμε σε πέρας αυτή την αποστολή. Είναι σημαντικό μετά από μία περίοδο διχασμού και έντασης να ενώσουμε τους Έλληνες σε ένα κοινό αφήγημα. Δεν θέλω να είμαι ο πρωθυπουργός των πολλών ή των λίγων θέλω να είμαι πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων».

Ο πρωθυπουργός παρακολουθώντας τις ομιλίες των στελεχών της ομογένειας – Ευρωκίνηση

Αναφερόμενος στην έως τώρα θητεία της κυβέρνησής του ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι «κάναμε καλή αρχή, σχηματίσαμε μία κυβέρνηση που συνδυάζει την πολιτική εμπειρία με την τεχνοκρατική…» και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνη Διαματάρη, που προέρχεται από την ομογένεια και ξέροντας τα προβλήματα μπορεί να τα χειριστεί».

Ψήφος στους ομογενείς

Μίλησε όμως και για τα θέματα που απασχολούν την ομογένεια: «Δεν θα σας απογοητεύσουμε. Θέλω να συνεργαστώ με τους αρμόδιους υπουργούς, ώστε να μειώσω δραστικά τη γραφειοκρατία στα προξενεία. Σύντομα θα δείτε αποτελέσματα. Επίσης, θα στηρίξουμε τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας. Η Εκκλησία και η γλώσσα είναι τα δύο στοιχεία που διατηρούν τις σχέσεις την ομογένειας με τη μητέρα πατρίδα».

«Εργαζόμαστε, ώστε να αποκτήσετε επιτέλους το δικαίωμα να ψηφίζετε από τον τόπο που ζείτε. Θα θεσμοθετήσουμε την επιστολική ψήφο. Όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους θα μπορεί να ψηφίζει από απόσταση, ώστε να μη χρειάζεται να έρχεται στην Ελλάδα… Το Σύνταγμα ορίζει ότι για την ψήφο από απόσταση χρειάζεται νόμος που όμως πρέπει να πάρει 200 ψήφους από τη Βουλή. Σύντομα θα ξεκινήσω επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς για να τους καταθέσω την πρόταση».

Εξήγησε ότι δεν αλλάζουν οι εκλογικοί κατάλογοι. Η ψήφος των ομογενών θα προσμετράται κανονικά στο σύνολο. O αριθμός των βουλευτών Επικρατείας θα αυξηθεί σε 15, ώστε να βγάζει η ομογένεια τους δικούς της βουλευτές. «Αυτός ο νόμος θα έπρεπε να ψηφιστεί από 300 βουλευτές», επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης και εξέφρασε τη ελπίδα ότι μέσα από τις συζητήσεις με τα άλλα πολιτικά κόμματα το 2023 θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο που ζουν οι ομογενείς.

Πηγή: ΑΠΕ