Κυριάκος Μητσοτάκης: Σχέδιο “γέφυρα” για εργασία, φορολογία και τουρισμό
Πολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σχέδιο “γέφυρα” για εργασία, φορολογία και τουρισμό

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σχέδιο “γέφυρα” για εργασία, φορολογία και τουρισμό

Τι εξήγγειλε ο πρωθυπουργός;

Το κυβερνητικό σχέδιο για την επόμενη φάση της στήριξης της εργασίας, των επιχειρήσεων και του τουρισμού παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ξεκινώντας το διάγγελμά του έκανε μια αναφορά στην επιτυχή έκβαση που είχε το κυβερνητικό πρόγραμμα έως σήμερα και εξήγησε πως ήρθε η ώρα για τη μετάβαση στο επόμενο πακέτο μέτρων.

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το νέο κυβερνητικό πρόγραμμα ως “γέφυρα” και θα εδράζεται σε τρεις βασικούς πυλώνες με επίκεντρα τη στήριξη της εργασίας, τη μείωση των φόρων, την τόνωση της επιχειρηματικότητας και θα έχει προσωρινό χαρακτήρα.

Εργασία

Όπως δηλώνει το όνομά του πρόκειται για τη σύμπραξη του κράτους, ώστε να μην χαθούν εργασίες και επεκτείνεται εκτός από τον Μάιο, τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπου θα θα συνδυάζει στο εξής τη επιδότηση εργασίας σε αναστολή με την χρηματοδότηση της πραγματικής απασχόλησης.

Έτσι, οι επιχειρήσεις που πλήγηκαν σοβαρά θα έχουν τη δυνατότητα να προσαρμόζουν τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους ως τον Οκτώβριο ενώ όσοι από τους υπαλλήλους χρειαστεί να δουλέψουν λιγότερο θα λάβουν σχεδόν ίσες απολαβές με τον κανονικό μισθό τους και θα έχουν πλήρως καλυμμένες τις ασφαλιστικές τους εισφορές.

Επιπλέον, παρατείνονται τα επιδόματα ανεργίας για να μη μείνει κανείς απροστάτευτος.

Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η απασχόληση, μειώνοντας το κόστος εργασίας, ενώ παράλληλα αποκλείονται οι απολύσεις των εργαζομένων.

Μείωση φόρων

Στο δεύτερο μέρος προωθείται η φορολογική ανακούφιση πολιτών και επιχειρήσεων κυρίως στον τουρισμό, τις μεταφορές την εστίαση και τον πολιτισμό.

Για τους επόμενους 5 μήνες μειώνεται ο ΦΠΑ  24% στο 13% σε κάθε τύπου εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς, ώστε να υπάρχει η λιγότερη δυνατή επιβάρυνση

Ταυτόχρονα, μειώνεται ο ΦΠΑ στα προϊόντα καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια θερινών σινεμά.

Επιπρόσθετα, οι επαγγελματίες στον τουρισμό και την εστίαση θα έχουν μείωση ενοικίου στο 40% για το καλοκαίρι.

Την ίδια στιγμή μειώνεται και η προκαταβολή φόρου ενώ το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί σύντομα ύστερα από μελέτη.

Στον τελευταίο πυλώνα ενισχύεται η ρευστότητα των επιχειρήσεων.

Μέσα στον Μάιο δρομολογείται η δεύτερη φάση επιστρεπτέας προκαταβολής και επεκτείνεται και σε επιχειρήσεις που δεν πληρούσαν τα κριτήρια παλαιότερα.

Ακόμη, αναστέλλονται ως τον Σεπτέμβριο οι πληρωμές χρεολυσίων και δόσεων δανείων που έχουν επιχειρήσεις συγκεκριμένων κλάδων.

https://streamable.com/bdz44o

Τουρισμός

Σχετικά με τον τουρισμό της βαριά βιομηχανία της Ελλάδας εξήγγειλε ότι από την 1η Ιουλίου θα ξεκινήσουν οι απευθείας πτήσεις εξωτερικού προς τους τουριστικούς μας προορισμούς ενώ στους επισκέπτες στη χώρα θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι κατά την άφιξή τους.

https://streamable.com/270mj4