Μετά τις Πρέσπες τι; Ανασχηματισμός, θετικά νομοσχέδια και το «αγκάθι» Καμμένου
Πολιτική

Μετά τις Πρέσπες τι; Ανασχηματισμός, θετικά νομοσχέδια και το «αγκάθι» Καμμένου

Μετά τις Πρέσπες τι; Ανασχηματισμός, θετικά νομοσχέδια και το «αγκάθι» Καμμένου

Το μεσημέρι της Παρασκευής ήταν, αν μη τι άλλο, ιστορικό: ανεξάρτητα από την τοποθέτηση καθενός, η υπερψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το Κοινοβούλιο ήταν ένα γεγονός ιστορικής εμβέλειας. Πλέον, με την ολοκλήρωση και του εν Ελλάδι σκέλους της Συμφωνίας, η γείτονας θα μετονομαστεί και επισήμως το επόμενο διάστημα σε «Βόρεια Μακεδονία», ενώ έως τα μέσα Φεβρουαρίου θα έρθει στη Βουλή και το Πρωτόκολλο για την ένταξή της «Βόρειας Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ.

Για την κυβέρνηση, η κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ήταν ένα ιστορικό βήμα και η επίλυση μιας ιστορικής εκκρεμότητας που δίνει τη δυνατότητα να διαμορφωθούν σχέσεις καλής γειτονίας και όροι σταθερότητας στην περιοχή. Από την άλλη, για τη ΝΔ επρόκειτο για «εθνική υποχώρηση», τις συνέπειες της οποίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα προσπαθήσει να αμβλύνει στο μέλλον, επιμένοντας ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα βέτο της Ελλάδος για την ένταξη της γείτονος στην Ε.Ε.

Ανασχηματισμός

Ποια είναι τα επόμενα βήματα, όμως; Ο πρωθυπουργός είχε πει προ ημερών ότι, αν βρει 151 ψήφους στη Βουλή κατά τη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης, τότε θα συνεχίσει τη θητεία του κανονικά μέχρι τη συνταγματική της λήξη, στις αρχές του φθινοπώρου.

Αυτός φαίνεται ότι είναι και ο στόχος του κ. Τσίπρα, άσχετα αν το σενάριο για εκλογές τον Μάιο δεν είναι επίσης ανίσχυρο. Επειδή, όμως, η κυβέρνηση έχει μείνει με…κενά, το επόμενο διάστημα θα γίνει και ανασχηματισμός. Μένει να φανεί αν θα είναι ευρύς ή περισσότερο διορθωτικός, ώστε να καλυφθούν τα κενά.

Πάντως, κενά υπάρχουν και μάλιστα μείζονα: τόσο στο υπουργείο Άμυνας, μετά την παραίτηση Καμμένου, όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου δεν θα παραμείνει ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να βρεθούν πρόσωπα. Ακόμα, πρέπει να καλυφθούν και άλλα μικρά κενά, όπως π.χ. αυτό που άφησε ο Νίκος Μαυραγάνης των ΑΝΕΛ στο υπουργείο Υποδομών, ενώ εκτιμάται ότι υπουργοί που προέρχονταν από τους ΑΝΕΛ και δεν εγκατέλειψαν την κυβέρνηση δεν θα…εκπαραθυρωθούν, καθώς οι βουλευτές ειδικά στηρίζουν με την ψήφο τους την κυβέρνηση. Όπως και να έχει, πάντως, οι παρεμβάσεις στο κυβερνητικό σχήμα θα έχουν «κεντροαριστερό» άρωμα.

Θετικά νομοσχέδια

Παράλληλα, το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα «φορτσάρει», φέρνοντας νομοσχέδια με «θετικό αποτύπωμα», όπως αυτό για την αύξηση του κατώτατου μισθού, αυτό για την επαναφορά των συλλογικών σχέσεων εργασίας, αλλά και το νομοθέτημα για την επιδότηση ενοικίου.

Βεβαίως, το Μαξίμου καμία ανησυχία δεν έχει για τις πλειοψηφίες αυτών των νομοσχεδίων, ενώ και το επόμενο διάστημα δεν υπάρχουν μεγάλοι κοινοβουλευτικοί σκόπελοι πέραν της εκκρεμότητας της Συνταγματικής Αναθεώρησης που, ούτως ή άλλως, φαίνεται ότι θα είναι εξαιρετικά περιορισμένης εμβέλειας.

Τα κακά του διαζυγίου

Σε όλα, πάντως, υπάρχει και ένας αστερίσκος: ο Πάνος Καμμένος εμφανίζεται να έχει απασφαλίσει. Μπορεί να αδυνατεί να επηρεάσει τις εξελίξεις, αλλά ο άλλοτε κυβερνητικός εταίρος έχει ξεκινήσει να βάλλει ανοιχτά εναντίον της κυβέρνησης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η βαριά αιχμή που άφησε το βράδυ της Πέμπτης στη Βουλή, απευθυνόμενος προς τη μεριά του πρωθυπουργού, όταν μίλησε για «σύμβουλό του» που έδινε κατευθύνσεις σε «δικαστικούς» για υποθέσεις διαφθοράς, φωτογραφίζοντας ευθέως τη Βασιλική Θάνου.

Ο κ. Καμμένος είναι δεδομένο ότι «γνωρίζει πολλά», συνεπώς η προοπτική της πολιτικής του εξαϋλωσης, αλλά και της απώλειας της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας, εφόσον παραιτηθεί ο βουλευτής του Θανάσης Παπαχριστόπουλος που υπερψήφισε τις Πρέσπες και δεν «αναπληρωθεί» από βουλευτή που είχε εκλεγεί με τους ΑΝΕΛ και ανεξαρτητοποιήθηκε μετά, λειτουργούν καταλυτικά, ώστε να αρχίσει να εξαπολύει βέλη εναντίον του άλλοτε κυβερνητικού του εταίρου.