Νέο πακέτο μέτρων Μητσοτάκη: Οι εξειδικεύσεις των αρμόδιων υπουργών
Πολιτική

Νέο πακέτο μέτρων Μητσοτάκη: Οι εξειδικεύσεις των αρμόδιων υπουργών

Νέο πακέτο μέτρων Μητσοτάκη: Οι εξειδικεύσεις των αρμόδιων υπουργών

Αναλυτικά όλες οι εξαγγελίες

Αναλυτικά τα μέτρα του νέου κυβερνητικού σχεδίου για την ενίσχυση εργασίας, επιχειρήσεων και τουρισμού παρουσίασαν οι υπουργοί της κυβέρνησης αμέσως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Υπουργείο Οικονομικών

1. Επεκτείνεται, για ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, το δικαίωμα αναστολής σύμβασης εργασίας των εργαζομένων, η αποζημίωση ειδικού σκοπού και η κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών τους.

2. Δημιουργείται νέος μηχανισμός στήριξης της βραχυχρόνιας απασχόλησης, ώστε να διατηρηθούν θέσεις εργασίας και να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα.

3. Παρέχεται επίδομα ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο.

4. Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού.

6. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.

Επίσης, γι’ αυτούς τους ιδιοκτήτες, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

7. Χορηγείται 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.

8. Προβλέπεται μείωση της προκαταβολής φόρου.

9. Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

10. Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

11. Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

12. Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.

13. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

14. Δημιουργείται Εθνικό Μητρώο Νεοφυών Επιχειρήσεων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, ώστε να υπάρχει ένα συνεκτικό πλαίσιο ανάπτυξης στοχευμένων πολιτικών υποστήριξης του οικοσυστήματος.

15. Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

https://streamable.com/pu3gkb

Υπουργείο Εργασίας

1. Επέκταση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου στους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Για τον Ιούνιο:

*Παρατείνεται  έως 100% για όσες επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές αλλά και για τις πληττόμενες επιχειρήσεις   τουρισμό, εστίαση, μεταφορές, αθλητισμού, πολιτισμού

*Παύει να ισχύει η αναστολή εισφορών για τις πληττόμενες επιχειρησες

Για τον Ιούλιο:

Παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής  συμβάσεων εργασίας για  έως και το 100% του προσωπικού για όσες πληττόμενες  επιχειρήσεις τουρισμού, εστίασης, αθλητισμού, πολιτισμό

2. Συστήνεται νέο μηχανισμός στήριξης των εργαζομένων, ο οποίος αφορά την περίοδο από 1/6- έως 30/9 και τις επιχειρήσεις με μείωση τζίρου 20% το προηγούμενο διάστημα. απασχολούμενους

3. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά εργαζόμενους, καθώς και μηνιαία ενίσχυση έως τον Σεπτέμβριο για 120.000 εποχικά ανέργους, κάλυψη εισφορών εποχικά μερικά απασχολούμενων και μείωση ενσήμων από 100 σε 50 για καταβολή  επιδόματος σε εποχικά εργαζομένους.

https://streamable.com/kxpmgk

Υπουργείο Επενδύσεων και Ανάπτυξης

Προγραμματίζονται 40 μεγάλα έργα προϋπολογισμού 6 δισεκατομμυρίων.

Στο νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 προσθέτονται πόροι από το European Recovery Fund που θα χρηματοδοτήσουν μεσοπρόθεσμα την οικονομική ανάκαμψη της χώρας

Δείτε αναλυτικά τις δηλώσεις ου υπουργού:

https://streamable.com/skmjn9

Υπουργείο Τουρισμού

Οι επισκέπτες στην Ελλάδα δεν θα τίθενται σε καραντίνα αλλά θα υπάρχει δυνατότητα δειγματοληπτικών τεστ.

Επιπλέον, έχει αναπτυχθεί σχέδιο που εστιάζει την ενίσχυση της οικονομικής ικανότητας των προορισμών και η κατάρτιση  επιχειρησιακού πλάνου διαχείρισης των κρουσμάτων.

Δείτε αναλυτικά τις εξαγγελίες του υπουργού:

https://streamable.com/2kemrt