Νίκος Κοτζιάς: Καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου
Πολιτική

Νίκος Κοτζιάς: Καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Νίκος Κοτζιάς: Καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο παραιτηθείς υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Σύμφωνα με αυτή, ο πολιτικός καταθέτει μήνυση κατά παντός υπευθύνου για συκοφαντική δυσφήμιση και διασπορά ψευδών ειδήσεων. Την υπόθεση έχει αναλάβει η Εισαγγελία Κατά της Διαφθοράς, που θα εξετάσει παράλληλα και παλαιότερες καταγγελίες της ΝΔ που τον αφορούν. Οι τελευταίες σχετίζονται με τις δηλώσεις του για επέκταση της ελληνικής ΑΟΖ στα 12 μίλια.

Ο Νίκος Κοτζιάς κάνει λόγο στη μηνυτήρια αναφορά του για απειλές και εκβιασμούς σε βάρος του, ώστε να μην ολοκληρώσει την διαπραγμάτευση με την πΓΔΜ. Επιπλέον, αναφέρεται σε δημοσιεύματα που τον θέλουν να χρηματίζεται από τον επιχειρηματία George Soros. Για την υπόθεση ελέγχονται έξι δημοσιεύματα στο διαδίκτυο και τέσσερα σε εβδομαδιαία εφημερίδα.

Στο κείμενο, ο πρώην ΥΠΕΞ αναφέρεται  και στα μυστικά κονδύλια, για τα οποία του καταλογίζεται αλόγιστη σπατάλη. Ο ίδιος ισχυρίζεται πως τα ποσά που αναφέρθηκαν (μεταξύ 28 και 25 εκατ. ευρώ) υπερβαίνουν κατά πολύ την πραγματικότητα. Όπως αναφέρει άλλωστε, το ύψος αυτών ορίζεται από τριμελή υπηρεσιακή επιτροπή. Την ίδια ώρα, ο κ. Κοτζιάς σημειώνει πως επί ημερών του αποκαλύφθηκαν δεκάδες παράνομες συμπράξεις του υπουργείου εξωτερικών με ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «αναζητήθηκαν και εντοπίστηκαν 40 εκατ. ευρώ του ελληνικού δημοσίου παράνομα χρησιμοποιηθέντα, εκ των οποίων ήδη επεστράφησαν τα 14 εκατ. ευρώ».