Νέο 5ετές ομόλογο από το Ελληνικό Δημόσιο
Πολιτική

Νέο 5ετές ομόλογο από το Ελληνικό Δημόσιο

Νέο 5ετές ομόλογο από το Ελληνικό Δημόσιο

Στην έκδοση στο άμεσο μέλλον νέου 5ετούς ομόλογου προχωρά η Ελλάδα.

Το νέο ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου, όπως αναφέρει το Reuters, θα αποτελέσει την πρώτη απόπειρα να βγει η Ελλάδα στις αγορές μετά την έξοδό της από τα μνημόνια, τον περασμένο Αύγουστο.

Ήδη η Ελληνική Δημοκρατία ανακοίνωσε τους αναδόχους του ομολόγου που είναι οι BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan, Μorgan Stanley και Societe Generale CIB.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο ομόλογο θα έχει λήξη λίγο μεγαλύτερη των 5 ετών. Η έκδοση περιορισμένου ποσού 2-3 δισ. ευρώ θεωρείται εφικτή.

Με τους καλύτερους δυνατούς όρους το ομόλογο

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Αθηνών Νίκος Ξυδάκης, τόνισε ότι οι συνθήκες είναι κατάλληλες για μια τέτοια κίνηση, επιβεβαιώνοντας την πρόθεση του Δημοσίου για την έκδοση: «Θα είναι ίσως ένα ευνοϊκό περιβάλλον για να δοκιμάσουμε μία έξοδο στις αγορές και να ανατροφοδοτήσουμε ένα μέρος του ακριβού χρέους -έχουμε χρέος προς το ΔΝΤ με επιτόκιο γύρω στα 5% μεικτά, ελπίζουμε το επιτόκιο που θα επιτύχουμε να είναι αισθητά χαμηλότερο, για να μπορέσουμε να χρηματοδοτήσουμε αυτό το χρέος με φθηνότερο χρήμα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η έξοδος στις αγορές «θα γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους».

Η Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξε το δρόμο

Η απόδοση των 10ετών ελληνικών ομολόγων υποχώρησε σε χαμηλό επίπεδο τετραμήνου σήμερα, μετά την ψήφιση από το ελληνικό κοινοβούλιο της Συμφωνίας των Πρεσπών, που άνοιξε τον δρόμο για την έκδοση πενταετών ομολόγων.

Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου υποχωρούσε 1,5 μονάδες βάσης στο 4,07%, που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Οι τιμές της Tradeweb, εν τω μεταξύ, έδειξαν ότι το πενταετές ομόλογο της χώρας διαπραγματευόταν στο 2,85%, κοντά στο χαμηλό εξαμήνου 2,83% της περασμένης εβδομάδας.

Πέραν του τερματισμού της πολιτικής αβεβαιότητας, πηγές δήλωναν στο Reuters νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους της Ελλάδας σχεδίαζε την επάνοδο στις αγορές ομολόγων με μία πενταετή κοινοπρακτική έκδοση μετά την επίλυση της διαμάχης.