Ως την Πέμπτη η συζήτηση για το Σύνταγμα – Δύο μεγάλες αλλαγές με ευρεία συναίνεση
Πολιτική

Ως την Πέμπτη η συζήτηση για το Σύνταγμα – Δύο μεγάλες αλλαγές με ευρεία συναίνεση

Ως την Πέμπτη η συζήτηση για το Σύνταγμα – Δύο μεγάλες αλλαγές με ευρεία συναίνεση

Σε πλήρη εξέλιξη, με ορίζοντα ολοκλήρωσης την Πέμπτη είναι στη Βουλή η συζήτηση για την πρώτη φάση της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η διαδικασία

Ως προς τη διαδικασία, η Βουλή αποφασίζει για τα άρθρα που πρέπει να τροποποιηθούν και όχι για το νέο τους περιεχόμενο που είναι υποχρέωση της επόμενης Βουλής.

Οι διατάξεις που θα λάβουν λιγότερες από 151 ψήφους απορρίπτονται. Εκείνες που θα λάβουν από 151 εως 179 θα χρειαστούν στην επόμενη Βουλή τουλάχιστον 180 για να τροποποιηθεί το περιεχόμενό τους, ενώ όσες στην παρούσα φάση λάβουν τουλάχιστον 180 θετικές ψήφους τότε στην επόμενη θα απαιτηθεί η απόλυτη πλειοψηφία των 151 βουλευτών για να τροποποιηθούν οριστικά.

Βεβαίως, η μεγάλη μάχη ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ είναι ως προς το αν η προτείνουσα Βουλή, δηλαδή η σημερινή, δεσμεύει την αναθεωρητική Βουλή ως προς το περιεχόμενο των συνταγματικών αλλαγών, με την κυβέρνηση να επικαλείται σχετικές νομολογίες και την αντιπολίτευση να αντιτείνει ότι, αν αυτό ίσχυε, ο συνταγματικός νομοθέτης δεν θα προέβλεπε εκλογές ανάμεσα στις δύο φάσεις της αναθεώρησης.

Η ψηφοφορία

Η ψηφοφορία θα γίνει με χάρτινα ψηφοδέλτια και όχι με το ηλεκτρονικό σύστημα.

Κάθε βουλευτής θα κληθεί να ψηφίσει για τις 149 προτάσεις που σημαίνει πως η ολοκλήρωση της διαδικασίας και η καταμέτρηση των ψήφων πιθανότατα να ολοκληρωθεί την Παρασκευή ή αργά το βράδυ της Πέμπτης, στο καλύτερο σενάριο.

Τα άρθρα περί ευθύνης υπουργών και εκλογής Προέδρου

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ έχουν συμφωνήσει σε λίγα άρθρα, τα οποία αναμένεται να ψηφιστούν με ευρεία πλειοψηφία, πλην όμως είναι σημαντικά.

Για παράδειγμα, το άρθρο περί ευθύνης υπουργών. Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ συμφωνούν στην κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας όπως ονομάζεται, δηλαδή στην πρόβλεψη ότι η δίωξη μπορεί να γίνει μόνο «μέχρι το πέρας της δεύτερης τακτικής συνόδου της βουλευτικής περιόδου που αρχίζει μετά την τέλεση του αδικήματος», αλλά και στην κατάργηση της διάταξης που προβλέπει ότι οι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί δικάζονται από Ειδικό Δικαστήριο και όχι από την τακτική δικαιοσύνη.

Με άλλα λόγια, αν ένας πολιτικός φτάνει ως το δικαστήριο, θα δικάζεται από την τακτική δικαιοσύνη.

Από εκεί και πέρα, σημαντική είναι και η σύμπλευση των κομμάτων ως προς τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όλοι συμφωνούν να αποσυνδεθεί η εκλογή του από τη διάλυση της Βουλής, αλλά διαφωνούν ως προς το πώς θα εκλέγεται.

Εφόσον, όμως, τώρα η πρόταση για αλλαγή του άρθρου ψηφιστεί με πάνω από 180 ψήφους, όπως διαφαίνεται, τότε θα είναι στην απόλυτη διακριτική ευχέρεια της επόμενης Βουλής να αποφασίσει πώς θα εκλέγεται ο ΠτΔ, κάτι που είναι σημαντικό με δεδομένο το ορόσημο της εκλογής του στις αρχές του 2020.