ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών
Πολιτική

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

ΠΓΔΜ: Εγκρίθηκε η Συμφωνία των Πρεσπών

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε την τροπολογία του Συντάγματος για την αλλαγή της ονομασίας της χώρας σε “Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας” με 81 ψήφους υπέρ, σε σύνολο 120 βουλευτών, ανέφερε το πρακτορείο Reuters. Νωρίτερα, τα μέσα στη γειτονική χώρα μετέδιδαν πως ο Ζόραν Ζάεφ είχε έρθει σε συμφωνία με το κόμμα των αλβανόφωνων, κάμπτοντας έτσι τις αντιρρήσεις τους.

Όπως έχει γίνει γνωστό, “αγκάθι” στην εξασφάλιση των 80 βουλευτών στεκόταν η υπηκοότητα και πως αυτή θα διατυπωνόταν στο νέο Σύνταγμα. Ο Πρόεδρος του αλβανόφωνου κόμματος BESA που αντιδρούσε σε συνταγματική τροπολογία για το θέμα, ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής πως βρέθηκε λύση με την κυβέρνηση και τελικά οι βουλευτές του υπερψήφισαν την αναθεώρηση.

«Το BESA με τους τρεις βουλευτές τους παραμένει ισχυρά δεσμευμένο στην υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών καθώς επίσης και στη συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ, καθώς έχουν πειστεί πως είναι προς το συμφέρον των Αλβανών στη Μακεδονία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αυτό ως δεδομένο, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ταξιδέψει για την Ελλάδα και τη δική μας βουλή. Το θέμα της έχει προκαλέσει τριγμούς στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με τον Πάνο Καμμένο να δείχνει όμως τα τελευταία εικοσιτετράωρα πως πέφτουν οι τόνοι.