Προχωρά η πρόταση Τσίπρα για το Μουντιάλ 2030 στα Βαλκάνια
Πολιτική

Προχωρά η πρόταση Τσίπρα για το Μουντιάλ 2030 στα Βαλκάνια

Προχωρά η πρόταση Τσίπρα για το Μουντιάλ 2030 στα Βαλκάνια

Τη διεκδίκηση του Μουντιάλ του 2030, από κοινού με την Σερβία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία επιδιώκει η Ελλάδα. Οι τέσσερις βαλκανικές χώρες, σκοπεύουν να δηλώσουν διαθεσιμότητα στην FIFA και για το Euro, που διεξάγεται δύο χρόνια νωρίτερα. Τις πρώτες σκέψεις και συζητήσεις των αρχηγών των τεσσάρων κρατών, ανέλαβαν να βάλουν “στο χαρτί” οι υπουργοί αθλητισμού της χώρας.

Καμιά βαλκανική χώρα δεν είχε μέχρι σήμερα την τιμή να φιλοξενήσει τη μεγαλύτερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον κόσμο. Με εξαίρεση την Γιουγκοσλαβία, πριν την διάλυσή της στα εξ ων συνετέθη, που το 1976 ανέλαβε τη διοργάνωση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Συνάντηση υπουργών αθλητισμού

Την κοινή βούληση να προχωρήσουν στην κατάθεση υποψηφιότητας για την διεκδίκηση του παγκόσμιου κυπέλλου ποδοσφαίρου εξέφρασαν οι υπουργοί αθλητισμού των χωρών, στην πρώτη συνάντηση που είχαν την Παρασκευή στο Βελιγράδι.

«Το μήνυμα που στέλνουμε σήμερα από εδώ, είναι ότι ενωμένοι προχωράμε για ένα καλύτερο μέλλον» δήλωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, που εκπροσώπησε την Ελλάδα.

Η πρόταση Τσίπρα

Την ιδέα “έβαλε στο τραπέζι” της τετραμερούς συνόδου των βαλκανικών χωρών ο Αλέξης Τσίπρας, στις αρχές του μήνα από τη Βάρνα της Βουλγαρίας.  “Πιστεύω πως αξίζει να συζητήσουμε την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα” τόνιζε τότε ο Βούλγαρος πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ.

Το euronews μεταδίδει επίσης πως ο Σέρβος πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς ήταν εκείνος που αποκάλυψε την διεκδίκηση και του Euro 2022. Μια ευκαιρία όπως εκτιμά, να αναβαθμιστούν τα στάδια και οι αθλητικές υποδομές.

Οι αντίπαλοι των Βαλκανίων

Αν και ο δρόμος είναι ακόμη μακρύς, τα Βαλκάνια μπαίνουν στην διεκδίκηση απέναντι στις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Ουρουγουάη, Αργεντινή, Παραγουάη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για το Μουντιάλ 2030. Αντίστοιχη κίνηση και από τις χώρες της Βορείου Αφρικής Αλγερία, Μαρόκο και Τυνησία. Τέλος, υπάρχει η σκέψη, η Αγγλία να διεκδικήσει τη διοργάνωση μαζί με τη Βόρεια Ιρλανδία, τη Σκοτία και την Ουαλία (αν υπάρχει λύση στο Brexit που δεν δημιουργεί άλλα, ζωτικής σημασίας ζητήματα).

Η διοικητική επιτροπή της FIFA, δεν αναμένεται να πάρει οποιαδήποτε απόφαση πριν το 2022 και το παγκόσμιο κύπελλο του Κατάρ.

Η ιδέα του Γιώργου Καρατζαφέρη

Αξίζει να σημειωθεί ότι την πρόταση να συνδιοργανώσει το Μουντιάλ του 2030 η Ελλάδα μαζί με άλλες χώρες, την είχε διατυπώσει δημοσίως πρώτος ο Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος σε επιστολή που είχε στείλει στον Πρωθυπουργό του ζητούσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη συνδιοργάνωση της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης μαζί με την Κύπρο και το Ισραήλ.