“Κλείδωσαν” οι 151 της πλειοψηφίας – Η αριθμητική της ψήφου
Πολιτική

“Κλείδωσαν” οι 151 της πλειοψηφίας – Η αριθμητική της ψήφου

“Κλείδωσαν” οι 151 της πλειοψηφίας – Η αριθμητική της ψήφου

Με τις 151 απαραίτητες ψήφους “κλειδωμένες” και με τη βούληση να τελειώσει μια τυπική διαδικασία εισέρχεται η κυβέρνηση, σήμερα, στη διαδικασία παροχής ψήφου εμπιστοσύνης που θα ξεκινήσει το μεσημέρι στη Βουλή, με ομιλία του πρωθυπουργού.

Η ολοκλήρωση του κυβερνητικού έργου με την ατζέντα των «θετικών μέτρων» θα είναι ένα από τα κυρίαρχα επιχειρήματα του πρωθυπουργού, ο οποίος θα μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλή στις 12:00 το μεσημέρι και όχι, εν τέλει, στις 10:00, όπως είχε καταλήξει νωρίτερα χθες η Διάσκεψη των Προέδρων.

Η διαδικασία, πάντως, θα κορυφωθεί αύριο και θα ολοκληρωθεί περί τα Μεσάνυχτα, αφού θα έχει ολοκληρωθεί και η αντιπαράθεση σε επίπεδο κορυφής, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη χθες από τον ΑΝΤ1 να κάνει λόγο για «συγχώνευση των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» και να στέλνει μήνυμα σε βουλευτές που σκέφτονται να υπερψηφίσουν την κυβέρνηση ότι ψήφος στον κ. Τσίπρα σημαίνει και ψήφος στη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι 6 ψήφοι

Μετά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, η κυβέρνηση χρειαζόταν 6 ψήφους βουλευτών, προκειμένου να βρει τον μαγικό αριθμό «151» που χρειάζεται για να έχει την απαιτούμενη πολιτική νομιμοποίηση που έχει περιγράψει ο πρωθυπουργός, ώστε να συνεχίσει το έργο του με ορίζοντα τον Οκτώβριο. Κυβερνητικοί παράγοντες εμφανίζονταν, υπό αυτό το πρίσμα, όπως έγραφε το Znews.gr από τη Δευτέρα, πεπεισμένοι ότι αυτή η πλειοψηφία υπάρχει.

Μεταγραφές στη Βουλή: Οι βουλευτές που άλλαξαν κόμμα

Ήδη, από χθες, η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης των ΑΝΕΛ που δεν ξεκαθάριζαν τις προθέσεις τους, ευρισκόμενοι αμφότεροι στην Κίνα, δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβερνητική προοπτική. Έτσι και με εγκλήσεις ότι αντήλλαξαν τις θέσεις τους με την καρέκλα, διεγράφησαν μέσω twitter από τον Πάνο Καμμένο, ο οποίος, ειδικά στην κ. Κουντουρά, επετέθη με σφοδρότητα και το βράδυ από την τηλεόραση του Star. Την κυβέρνηση θα υπερψηφίσουν, ακόμα, η υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Κατερίνα Παπακώστα, αλλά και οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος και Κώστας Ζουράρις, οι οποίοι δεν θα διαγραφούν, όμως, από τον Πάνο Καμμένο.

Η αποφασιστική ψήφος του Δανέλλη

Με αυτό το δεδομένο, η ρυθμιστική ψήφος ήταν αυτή του βουλευτή του Ποταμιού Σπύρου Δανέλλη. Η στάση του κ. Δανέλλη για τη Συμφωνία των Πρεσπών ήταν σαφής εδώ και καιρό, ενώ και ο ίδιος εμφανιζόταν θετικός στο να υπερψηφίσει την κυβέρνηση, εφόσον αυτό συνδεόταν με την προοπτική των Πρεσπών. Ο Σταύρος Θεοδωράκης κάλεσε, συνεπώς, τον κ. Δανέλλη στο γραφείο του στη Σεβαστουπόλεως, για να συζητήσουν για τη στάση του, ζητώντας του να του αποσαφηνίσει τι πρόκειται να κάνει.

Τούτων δοθέντων, ο κ. Δανέλλης επανήλθε το βράδυ και δήλωσή τη στήριξή του στην κυβέρνηση, κάτι που σήμερα θα επιφέρει την ποινή της διαγραφής του από την Κ.Ο. του κόμματος, μιας και έχει τεθεί ζήτημα κομματικής γραμμής στην ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Δανέλλης, πάντως, είναι, ουσιαστικά, το νέο πρόσωπο της νέας κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που διαμορφώνεται.