Γιατί η «Συμφωνία» για την Εκκλησία θα αργήσει
Πολιτική

Γιατί η «Συμφωνία» για την Εκκλησία θα αργήσει

Γιατί η «Συμφωνία» για την Εκκλησία θα αργήσει

Αν κάτι προκύπτει αβίαστα ως συμπέρασμα από τη χθεσινή συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου στη Βουλή, είναι ότι η «Συμφωνία» για τα μισθολογικά των ιερέων και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, θα αργήσει σημαντικά, αν έρθει τελικά εντός της θητείας αυτής της κυβέρνησης.

Πάρτε για παράδειγμα ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τις δηλώσεις που έκανε εξερχόμενος της συνάντησης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος, ομολογουμένως, τις προηγούμενες ημέρες είδε τα σκούρα, με τη σκληρή κριτική που έγινε στο εσωτερικό της Ιεράς Συνόδου,αλλά και με τις αντιδράσεις του κλήρου. «Η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος μας έδωσε μια εντολή, να συνεχίσουμε το διάλογο. Να συγκροτήσουμε επιτροπή. Αυτή η Επιτροπή δεν θα είναι μια Επιτροπή επιφανειακή, θα αγκαλιάσει όλα τα προβλήματα προς όλες τις κατευθύνσεις» σχολίασε.

Ο Αρχιεπίσκοπος στη συνέχεια τόνισε: «Αυτό που θα καταλήξουμε δεν σημαίνει ότι είναι η δική μας τελική απόφαση, θα πάει στην Ιεραρχία και πάλι, και τα θέματα αυτά θα τα εξετάσουν και θα πάρουν την απόφαση θα πρέπει να το μάθετε, να το πω να το υπογραμμίσω ότι είναι μεγάλο θέμα αυτό, νομίζω είναι ένα άνοιγμα για το μέλλον της Εκκλησίας».

Επίσης ο προκαθήμενος της Ελληνικής Εκκλησίας σημείωσε: «Το αποτέλεσμα αυτό θα είναι ένα αποτέλεσμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος που θα πάει προς την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση με τον δικό της τρόπο και με τον τρόπο των συζητήσεων θα καταλήξουμε από κοινού αν θα προχωρήσουμε, αν θα το βελτιώσουμε πάλι, ή αν θα το απορρίψουμε».

Με άλλα λόγια, η διαδικασία προχωράει και θα προχωράει με αργά βήματα, μιας και βασικό ζήτημα είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ιεραρχίας, ει δυνατόν, έως τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου τον Δεκέμβριο. Αυτό, όμως, δεν παύει να είναι ένα αισιόδοξο σενάριο.

Γιατί η κυβέρνηση επιλέγει αργά βήματα

Από την άλλη, η κυβέρνηση δεν πιέζει τα πράγματα, έχοντας δει τις αντιδράσεις μέσα στην Εκκλησία. Γι’ αυτό και επιστρατεύτηκε ο κ. Γαβρόγλου, ο οποίος θα αναλάβει τον διάλογο. Μάλιστα, προ ημερών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι δεν υπάρχει, ουσιαστικά, χρονοδιάγραμμα για την κατάληξη των συζητήσεων, λέγοντας απλά ότι αυτό θα πρέπει να γίνει «άμεσα».

Η κυβέρνηση, πάντως, δεν επιλέγει τη μονομερή κίνηση, δηλαδή να φέρει μονομερώς μια νομοθετική ρύθμιση, στο πλαίσιο της Συμφωνίας Τσίπρα-Ιερώνυμου. Και αυτό, γιατί θα άνοιγε ένα δεύτερο μεγάλο μέτωπο, μετά το Μακεδονικό, όσο και αν θα συσπείρωνε ένα προοδευτικό ακροατήριο. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει, δε, είναι, αν δεν προχωρήσει η Συμφωνία τους επόμενους μήνες, να μείνει η δέσμευση του πρωθυπουργού για 10.000 προσλήψεις το 2020 στον αέρα.