Φρένο στη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα βάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας
Πολιτική

Φρένο στη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα βάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας

Φρένο στη συμφωνία Ιερώνυμου – Τσίπρα βάζει η Ιεραρχία της Εκκλησίας

Τη συνέχεια του διαλόγου με την Πολιτεία, αναφορικά με τη λύση των μεταξύ τους διαφορών, αποφάσισε η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Πιο συγκεκριμένα, οι ιερείς ζητούν ειδική επιτροπή που θα εξετάσει τις 15 προτάσεις που παρουσίασαν Αλέξης Τσίπρας και ο προκαθήμενος της ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Ιερώνυμος. Επιπλέον, τόνισαν πως δεν επιθυμούν να αλλάξει το καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών.

Στο ανακοινωθέν αναφέρεται: “Να αναθέσει στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο τη συγκρότηση Ειδικής Επιτροπής, η οποία θα αποτελείται από ιεράρχες, νομικούς, εμπειρογνώμονες και εκπροσώπους του εφημεριακού κλήρου για τη μελέτη των θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος”. Σύμφωνα με αυτό προσθέτει: “Ο καρπός της οποίας (επιτροπής) θα υποβληθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος προς τελική έγκριση”. Στο κείμενο αναγράφεται επίσης ρητά πως η Ιεραρχία ζητά να εμμείνει στο υφιστάμενο καθεστώς μισθοδοσίας των κληρικών και των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ωστόσο, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, τόνισε πως δεν εγκρίθηκε, ούτε απορρίφθηκε η πρόταση. Όπως είπε, εκείνο που ζητήθηκε ήταν η σύσταση της επιτροπής. Σε αυτή, θα εξεταστούν ένα, προς ένα τα 15 σημεία της συμφωνίας.

Τι απαντά η κυβέρνηση

Το καθεστώς της μισθοδοσίας των κληρικών αποτελεί ευθύνη της Πολιτείας, απαντά με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού. Η κυβέρνησης δηλώνει έτοιμη να προχωρήσει στο σχέδιο νόμου, με βάση τη συμφωνία των 15 σημείων.

“Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος κατέληξε ομοφώνως στην απόφαση να συνεχιστεί ο διάλογος Πολιτείας – Εκκλησίας στα θέματα κοινού ενδιαφέροντος”  σχολιάζει η ανακοίνωση και προσθέτει:  “Ως εκ τούτου, η Ελληνική Κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην εκπόνηση Σχεδίου Νόμου, στο πλαίσιο του Κοινού Ανακοινωθέντος της 6ης Νοεμβρίου, που αποτελεί ένα ιστορικό βήμα για τον εξορθολογισμό των σχέσεων Εκκλησίας και Κράτους”.

“Το Σχέδιο Νόμου θα τεθεί σε γνώση της Ειδικής Επιτροπής της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, πριν κατατεθεί στη Βουλή” τονίζει το κείμενο και κλείνει: “Το δε καθεστώς της μισθοδοσίας των εκκλησιαστικών λειτουργών, αποτελεί –σε κάθε περίπτωση- ευθύνη και απόφαση της Πολιτείας”.