ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται υποψήφιος για την Αθήνα
Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται υποψήφιος για την Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητείται υποψήφιος για την Αθήνα

Με ένα σημαντικό ερώτημα αναφορικά με το πρόσωπο που θα στηρίξει το κυβερνών κόμμα στον δήμο Αθηναίων συνέρχεται αυτό το Σαββατοκύριακο η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία θα ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με ομιλία του.

Με δεδομένο ότι για τον Πειραιά έχει κλειδώσει η υποψηφιότητα του αναπληρωτή καθηγητή του ΕΚΠΑ Νίκου Μπελαβίλα και στη Θεσσαλονίκη της υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνας Νοτοπούλου (αναμένεται να οριστικοποιηθούν οριστικά στην Κ.Ε.), η εκκρεμότητα που παραμένει αφορά τον δήμο της Αθήνας. Η δυστοκία του κυβερνώντος κόμματος ήταν σαφής όλες τις προηγούμενες εβδομάδες. Σε δημοσκοπήσεις μετρήθηκαν διαφορετικά πρόσωπα, ακόμα και υπουργοί. Έγινε, δε, προσπάθεια να βρεθεί ένα πρόσωπο-έκπληξη, το οποίο να φέρει ευρύτερους συμβολισμούς, ενώ ακούστηκε έντονα και το όνομα της πρώην δημοτικής συμβούλου Αθηναίων Ελθήνας Αγγελοπούλου. Ο πρωθυπουργός, άλλωστε, θα ήθελε μια υποψηφιότητα γένους θηλυκού, προκειμένου να αντιπαρατεθεί με τους Κώστα Μπακογιάννη και Παύλο Γερουλάνο που έχουν μπει στον προεκλογικό στίβο εδώ και εβδομάδες.

Με αυτό το δεδομένο, το όνομα που ακούγεται εντονότερα είναι αυτό του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου. Ο κ. Ηλιόπουλος έχει την υποστήριξη ισχυρών κομματικών παραγόντων και θεωρείται πρόσωπο που μπορεί να δώσει με αξιώσεις τη μάχη, προερχόμενο από τη νεότερη γενιά του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια, μέχρι την τελευταία στιγμή αναζητείτο η…έκπληξη, αν και η πρόθεση είναι το ζήτημα να κλείσει εντός του Σαββατοκύριακου. Μάλιστα, κάποια στιγμή, κατά πληροφορίες, έπεσε στο τραπέζι το όνομα του άλλοτε προπονητή της Εθνικής Μπάσκετ Παναγιώτη Γιαννάκη, χωρίς, όμως, η περίπτωσή του να προχωρήσει.

Ποιοι θα είναι στο ευρωψηφοδέλτιο

Βεβαίως, ένα ακόμα σημαντικό θέμα θα είναι και η στρατηγική του κόμματος για τις ευρωεκλογές. Υπενθυμίζεται ότι, προ ημερών, στο Βερολίνο ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη σύγκλισης δυνάμεων των Σοσιαλιστών, των Πρασίνων και της Ευρωαριστεράς μετά τις ευρωεκλογές, ενώ, σε αντίστοιχη κατεύθυνση, ήταν και η εκδήλωση της «Προοδευτικής Συμμαχίας» που έγινε μεσοβδόμαδα στις Βρυξέλλες, παρουσία των επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Ομάδων αυτών των κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Αποφάσεις, όμως, δεν έχουν ληφθεί.

Αντίθετα, στον ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσουν οι συζητήσεις για τη στελέχωση του ευρωψηφοδελτίου. Σε αυτό θα συμπεριληφθεί ο πρώην υπουργός Παναγιώτης Κουρουμπλής, όπως ήταν γνωστό εδώ και εβδομάδες, ενώ εκ νέου υποψήφιοι θέλουν να είναι οι νυν ευρωβουλευτές Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου και Κωνσταντίνα Κούνεβα. Ακόμα, έχουν ακουστεί τα ονόματα του πρώην υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Κατρούγκαλου, αλλά και της πρώην υπουργού Πολιτισμού Λυδίας Κονιόρδου. Μένει να φανεί, αν θα υπάρξει και κάποιο βαρύ όνομα, όπως ήταν ο Μανώλης Γλέζος το 2014.