Θεσσαλονίκη: Οι “μνηστήρες” του δημαρχιακού θώκου
Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Οι “μνηστήρες” του δημαρχιακού θώκου

Θεσσαλονίκη: Οι “μνηστήρες” του δημαρχιακού θώκου

Με την απόφαση του Γιάννη Μπουτάρη να μην διεκδικήσει μια τρίτη θητεία στον δήμο της Θεσσαλονίκης, θα ολοκληρωθεί στα μέσα του 2019 η παραμονή του στον δημαρχιακό θώκο.

Η απόφαση του κ. Μπουτάρη ήταν, κατά βάση, προσωπική: Είναι, πλέον 77 χρονών και φαίνεται πως η γνώμη τόσο της νέας του συζύγου, όσο και του στενού του οικογενειακού περιβάλλοντος βάρυνε, προκειμένου να μην μπει στον στίβο των δημοτικών εκλογών του 2019. Από την άλλη, είχε και σημαντική πολιτική φθορά, με τις μετρήσεις που πήρε στα χέρια του εσχάτως να δείχνουν μια βελτίωση της απήχησής του, χωρίς, όμως, να μπορεί κανείς να εγγυηθεί ότι θα κόψει και πάλι πρώτος το νήμα. Έτσι, ο κ. Μπουτάρης πήρε την απόφαση της αποχώρησης, την οποία θα ανακοινώσει σε συνέντευξη Τύπου σήμερα.

Τι θα κάνουν ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Η απόφασή του, όμως, αλλάζει τα δεδομένα και για τον ΣΥΡΙΖΑ και το Κίνημα Αλλαγής που τον στήριζαν και τώρα θα πρέπει να βρουν άλλους υποψηφίους για την πόλη. Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ έχει ακουστεί πολλές φορές το σενάριο για την υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία είναι new entry στα θεσσαλονικιώτικα πράγματα, ενώ κάποιοι «ψιθυρίζουν» και το όνομα του προέδρου της ΔΕΘ, Τάσου Τζήκα.

Όσο για το ΚΙΝ.ΑΛ., ακούγεται έντονα το όνομα της ευρωβουλευτή Εύας Καϊλή, η οποία, ιδανικά, θα ήθελε να παραμείνει στις Βρυξέλλες, αλλά τώρα μπορεί να το ξανασκεφτεί, με δεδομένη και την πίεση της Φώφης Γεννηματά.

Οι σκέψεις στη ΝΔ

Στη ΝΔ, όλο το προηγούμενο διάστημα, υπήρξε εμπλοκή. Σχεδόν είχε κλειδώσει ο δήμαρχος Πυλαίας-Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, ο οποίος όμως, λόγω της πολυδιάσπασης δυνάμεων, αποσύρθηκε. Ακούστηκε, τελευταία, το όνομα του πρώην υπουργού Κώστα Γκιουλέκα, ο οποίος πήγε καλά σε κρυφές μετρήσεις, αλλά δεν θέλει να μετακινηθεί στον δήμο, επιμένοντας σε μια νέα κοινοβουλευτική θητεία. Βεβαίως, από τον χώρο της Κεντροδεξιάς ακούγεται έντονα και ο πρώην γραμματέας της ΝΔ Ανδρέας Παπαμιμίκος, ο οποίος μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας.

Όλοι οι υπόλοιποι

Το ζήτημα με τον δήμο Θεσσαλονίκης είναι ότι υπάρχει σαφής πολυδιάσπαση υποψηφίων, με δεδομένη και την ύπαρξη της απλής αναλογικής πλέον, αλλά και το ότι οι δημοτικοί σύμβουλοι θα εκλέγονται από τον πρώτο γύρο. Υποψηφιότητα έχουν ανακοινώσει ο πρώην υπουργός της ΝΔ Γιώργος Ορφανός, χωρίς τη στήριξη του κόμματος, αλλά και ο δημοτικός σύμβουλος, προερχόμενος από την «Πρωτοβουλία» Μπουτάρη, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ακόμα, υποψήφιοι λένε ότι θα είναι: ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Κυριζίδης, ο ιδιοκτήτης του Βεργίνα TV, ο Στέργιος Καλόγηρος που έγινε πανελλήνια γνωστός ως εις εκ των οργανωτών των συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία, ο πρώην νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης που επιχειρεί come back στην κεντρική σκηνή, ο Χάρης Αηδονόπουλος, ο άλλοτε γενικός αστυνομικός διευθυντής Θεσσαλονίκης Βασίλης Μωϋσίδης, ο Γιώργος Κοζακίδης και ο Γιάννης Νασιούλας που έχει στενές σχέσεις με τη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης.