Τα σενάρια εκλογών για Μάρτιο και οι αποφάσεις του Μαξίμου
Πολιτική

Τα σενάρια εκλογών για Μάρτιο και οι αποφάσεις του Μαξίμου

Τα σενάρια εκλογών για Μάρτιο και οι αποφάσεις του Μαξίμου

Με το 2018 να φτάνει στο τέλος του, τα σενάρια ως προς τον χρόνο των εκλογών δίνουν και παίρνουν στην «πολιτική πιάτσα». Τελευταία, εκτός από το σενάριο για τριπλές εκλογές τον Μάιο ή και για «αντοχή» της κυβέρνησης ως τον Οκτώβριο του 2019 και την εξάντληση της συνταγματικής της θητείας για συμβολικούς λόγους, έχει ακουστεί και το σενάριο του εκλογικού αιφνιδιασμού τον Μάρτιο του επόμενου έτους.

Οι υποστηρικτές αυτού το σεναρίου καταλήγουν σε αυτό με βάση έναν συνδυασμό παραγόντων. Έως το τέλος του Φεβρουαρίου του 2019, θα έχει ολοκληρωθεί το κύμα νομοθετικών παρεμβάσεων για τα θετικά μέτρα, συνεπώς οι «παροχές» θα είναι ακόμα νωπές, όπως και το κοινωνικό μέρισμα που θα δοθεί τις επόμενες εβδομάδες.

Ακόμα, έως το τέλος Φεβρουαρίου, θα έχει ολοκληρώσει, θεωρητικά, τις εργασίες της η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος και θα έχουν γίνει, με απόσταση ενός μήνα η μια από την άλλη, οι δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια για τον καθορισμό των άρθρων του Συντάγματος προς αναθεώρηση. Ακόμα, η κυβέρνηση μπορεί να μην έχει καταφέρει μέχρι τότε να βγει στις αγορές, οπότε θα θέλει να πετάξει την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση, αν δεχτούμε το σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει τις εκλογές.

Και, τέλος, εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει και η ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή που θα επισημοποιήσει και το βαθύ ρήγμα του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ, αν και ο Πάνος Καμμένος έχει σταματήσει τις «απειλές» ότι θα «ρίξει την κυβέρνηση», για να μην έρθει η Συμφωνία στη Βουλή.

Οι αποφάσεις του Μαξίμου

Βεβαίως και μέσα στο Μαξίμου υπάρχουν υποστηρικτές της άποψης ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε με κάποιον τρόπο να «αιφνιδιάσει» εκλογικά. Αποφάσεις, όμως, για προσφυγή στις κάλπες δεν υπάρχουν. Αντίθετα, συνεργάτες του πρωθυπουργού παρακολουθούν, όπως και για όλα τα ζητήματα, τις δημοσκοπήσεις.

Εκτιμούν ότι η διαφορά με τη ΝΔ δεν είναι 10 μονάδες, όπως παρουσιάζεται, αλλά πολύ πιο διαχειρίσιμη, στην περιοχή των 5-6 μονάδων. Εκτιμούν, συνεπώς, ότι με το κύμα θετικών παροχών των επόμενων μηνών, θα μπορέσουν να γυρίσουν ενδεχομένως το κλίμα ή να κλείσουν πολύ σημαντικά την ψαλίδα.

Επίσης, η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε εκλογές με «ανοιχτές πληγές», συνεπώς, μέχρι τις εκλογές θα πρέπει να κλείσουν και σημαντικές εκκρεμότητες, όπως π.χ. το μέτωπο με την Εκκλησία.

Συνεπώς, στις αρχές του νέου χρόνου η κυβέρνηση θα «βάλει κάτω» τα νούμερα και θα επαναξιολογήσει την κατάσταση. Οι οριστικές αποφάσεις του πρωθυπουργού ως προς τον χρόνο προσφυγής στις εκλογές εκτιμάται ότι θα ληφθούν τότε, κάτι που σημαίνει, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, ότι το σενάριο του Μαρτίου δεν «παίζει» ιδιαίτερα. Υπό αυτό το πρίσμα, ο κ. Τσίπρας θα έχει να διαλέξει μεταξύ Μαϊου και Οκτωβρίου, εφόσον οι εξελίξεις είναι ευθύγραμμες.