Τσίπρας: Από την Κάλυμνο, στην παγωμένη Μόσχα
Πολιτική

Τσίπρας: Από την Κάλυμνο, στην παγωμένη Μόσχα

Τσίπρας: Από την Κάλυμνο, στην παγωμένη Μόσχα

Πρώτα ήταν τα Καλάβρυτα, στις αρχές της εβδομάδας. Χθες, ήταν η Κάλυμνος. Και έπεται και συνέχεια στις περιοδείες για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αρχίζει και βγαίνει όλο και περισσότερο από το γραφείο του.

Μέχρι πρότινος, αυτοί που γύριζαν τις κομματικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπουργοί και βουλευτές. Το αποτέλεσμα, όχι και τόσο ενθαρρυντικό. Και μπορεί η κομματική βάση κάπως να ζεστάθηκε, αλλά αυτές οι εκδηλώσεις δεν άλλαξαν σε τίποτα τις ισορροπίες για το κυβερνών κόμμα. Έτσι, το παιχνίδι παίρνει πάνω του για άλλη μια φορά ο πρωθυπουργός, ο οποίος εξακολουθεί να είναι το δυνατότερο χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, στην προσπάθειά του να επανασυνδεθεί με τους πολίτες και να ανακάμψει δημοσκοπικά, ενόψει και της δύσκολης συνέχειας.

Φυσικά, οι δύο επισκέψεις του πρωθυπουργού ήταν μόνο η αρχή της «στρατηγικής εξωστρέφειας» που έχουμε περιγράψει και σε προηγούμενες αναφορές μας. Θα έρθουν και άλλες επισκέψεις εκτός των τειχών του Μαξίμου, όπως, για παράδειγμα, στη Θεσσαλονίκη, στο τέλος της άλλης εβδομάδας, όταν ο πρωθυπουργός θα μιλήσει σε μεγάλη εκδήλωση που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο Παλαί Ντε Σπορ. Μάλιστα, μέχρι να ανέβει ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να έχει οριστικοποιηθεί και η υποψηφιότητα της Κατερίνας Νοτοπούλου για τον δήμο, οπότε θα λάβει και τη σχετική πρωθυπουργική στήριξη.

Από την Κάλυμνο στη Μόσχα

Επιστρέφοντας από την Κάλυμνο, λοιπόν, ο πρωθυπουργός θα μπει εκ νέου σήμερα στο αεροπλάνο, αυτή τη φορά με προορισμό τη Μόσχα, όπου θα έχει δύο σημαντικά ραντεβού την Παρασκευή με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ και, φυσικά, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Υπενθυμίζεται οι παραδοσιακά καλές διμερείς σχέσεις έχουν μπει στον πάγο εδώ και μήνες και ιδίως μετά την απέλαση Ρώσων διπλωματών το καλοκαίρι, με αφορμή τις κινήσεις τους γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και η ενίσχυση του ρόλου των ΗΠΑ έχουν ενοχλήσει τη Μόσχα, ενώ η ρωσική ηγεσία έπνεε τα μένεα και εναντίον του Νίκου Κοτζιά, ο οποίος είχε σηκώσει ιδιαίτερα τους τόνους κατά την απέλαση των διπλωματών, αναγκάζοντας τότε το Μαξίμου να παρέμβει πυροσβεστικά.

Σήμερα, βέβαια, τα πράγματα είναι πιο ήπια και στόχος της κυβέρνησης είναι η αναθέρμανση των διμερών σχέσεων, μιας και εκκρεμούν σημαντικά ζητήματα, όπως τα ενεργειακά.