Τσίπρας: “Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν αποχωρήσει ο Καμμένος”
Πολιτική

Τσίπρας: “Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν αποχωρήσει ο Καμμένος”

Τσίπρας: “Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης αν αποχωρήσει ο Καμμένος”

Την πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη για το 2019 έδωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στο OPEN και την Έλλη Στάη το βράδυ της Τετάρτης. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συζήτηση, ο πρωθυπουργός έδωσε απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν την πολιτική ζωή της χώρας. Το ενδιαφέρον φυσικά περιστράφηκε γύρω από το μέλλον της συγκυβέρνησης, εν όψει και της συνάντησής του με τον Πάνο Καμμένο την Παρασκευή. Ο Αλέξης Τσίπρας ωστόσο, μίλησε επίσης για τη Συμφωνία των Πρεσπών, την υπόθεση Novartis, αλλά και για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του τα τελευταία 4 χρόνια.

“Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης”

Σε ό, τι αφορά τη συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ και τον Πάνο Καμμένο, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε βέβαιος πως ο κυβερνητικός εταίρος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση. “Τον λαό δεν τον ενδιαφέρει ποιος θα είναι υπουργός για τους επόμενους 9 μήνες, αλλά να υπάρχει σταθερότητα. Σε αυτό θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Καμμένος μεθαύριο, αν συνεχίζει να εμπιστεύεται την κυβέρνηση. Θα το πει καθαρά και θα προχωρήσουμε, αν δεν το πει θα πάρουμε ψήφο εμπιστοσύνης και θα προχωρήσουμε”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως σημείωσε, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έχει εκφράσει εξ αρχής τη διαφωνία του με τη λύση σύνθετης ονομασίας για την πΓΔΜ και αυτό είναι αναφαίρετο δικαίωμά του. Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως θεωρεί απίθανη την έλλειψη δεδηλωμένης στην κυβέρνησή του με πρωτοβουλία του Πάνου Καμμένου.

“Δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά πολιτικό” σχολίασε στο ενδεχόμενο να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. “Σε αυτή την εκδοχή” είπε, “θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει”.

“Εύχομαι όλοι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι”

Αναφερόμενος στην υπόθεση Novartis, επανέλαβε πως υπάρχει “πολιτική ευθύνη των προσώπων που πήραν τις αποφάσεις”. “Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα 8 πολιτικά πρόσωπα, αυτό θα το διερευνήσει η δικαιοσύνη”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως η δικαστική έρευνα για τα πολιτικά πρόσωπα ήρθε στη βουλή χωρίς να στοιχειοθετηθούν οι κατηγορίες σε βάρος τους, εξαιτίας του “απαράδεκτου” όπως τον χαρακτήρισε νόμου περί ευθύνης υπουργών.

Ο πρωθυπουργός ευχήθηκε ωστόσο, όλοι οι πολιτικοί του αντίπαλοι που φέρονται εμπλεκόμενοι στην υπόθεση να αποδειχθεί ότι είναι αθώοι, αλλά τόνισε πως δεν θα αφήσει να κουκουλωθεί η υπόθεση.

Η επίσκεψη Μέρκελ

Ο κ. Τσίπρας κλήθηκε να σχολιάσει και την αυριανή επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελάριου στην Αθήνα. Όπως είπε, η κ. Μέρκελ ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα γιατί θεωρεί ότι είναι και μια δική της επιτυχία το γεγονός, ότι ενώ το 2015 η Ελλάδα ήταν στα πρόθυρα της χρεοκοπίας κατάφερε να ανακάμψει και να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε πως η χώρα μας “είναι σήμερα από μέρος του προβλήματος που ήταν τότε, μέρος της λύσης. Και για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία σε μια κρίσιμη περιοχή και για το προσφυγικό και για τις διεργασίες στην ΕΕ”. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως ήθελε η επίσκεψη της Καγκελαρίου να γίνει σε χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.