Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης δεν θέλει ανανέωση της θητείας του Παυλόπουλου”
Πολιτική

Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης δεν θέλει ανανέωση της θητείας του Παυλόπουλου”

Τσίπρας: “Ο Μητσοτάκης δεν θέλει ανανέωση της θητείας του Παυλόπουλου”

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για το ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, καταλογίζοντας στη ΝΔ «παιχνίδια» με τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα και καλώντας τον Κυριάκο Μητσοτάκη να πάρει θέση ως προς το αν πρέπει να προταθεί ο Προκόπης Παυλόπουλος για μια δεύτερη θητεία.

Για “πόκερ” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός

Ο κ. Τσίπρας, συγκεκριμένα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι επέλεξε να «μετατρέψει τη συνταγματική αναθεώρηση σε παρτίδα πόκερ» και πρόσθεσε: «Η ΝΔ έπαιξε με απειλές και εκβιασμούς: Στην αρχή μας έλεγε αν δεν δεχτείτε το σύνολο των προτάσεων μας αποχωρούμε. Κάτω από τη λαϊκή κατακραυγή βεβαίως υποχώρησε γιατί όλοι κατάλαβαν ότι έψαχνε μια πρόφαση, μια αφορμή για να μην αλλάξει το άρθρο 86. Έπαιξε όμως και συνεχίζει να παίζει ένα αποκρουστικό παιχνίδι με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας».

«Λέει λοιπόν ότι θα ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία διαφωνεί. Και μετά η πρόταση αυτή δεν θα τον δεσμεύει. Και άμα γίνει -τρομάρα του- πρωθυπουργός, θα κάνει ό,τι θέλει ο ίδιος, γράφοντας στα παλιά του τα παπούτσια συναινέσεις, συνταγματικά έθιμα, αποφάσεις δικαστηρίων. Αν όμως είναι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσει τις εκλογές γιατί δεν ψηφίζει όλα τα άρθρα για να έχει λυμένα τα χέρια του; Αν η θεσμική του προσέγγιση και όχι κάποια άλλη σκοπιμότητα είναι που τον καθοδηγεί στην άποψη και θέση ότι η πρώτη αναθεωρητική Βουλή δε δεσμεύει τίποτα και η δεύτερη τα καθορίζει όλα. Και αν ταυτόχρονα έχει την απόλυτη σιγουριά της εκλογής του, γιατί αποφασίζει να ψηφίσει μόνο ένα άρθρο εις το οποίο διαφωνεί ως προς τη κατεύθυνση και τα ψηφίζει όλα, ώστε να σίγουρος γαρ ότι θα εκλεγεί, να τα αλλάξει όλα καθ’ όπως επιθυμεί», είπε ακόμα ο πρωθυπουργός για τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Δεν θέλει τον Παυλόπουλο για πρόεδρο”

Ο κ. Τσίπρας, συνεπώς, κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι δεν θέλει ανανέωση της θητείας του Προκόπη Παυλόπουλου.

«Μας κατηγορείτε ότι εσείς θα έχετε πλειοψηφία 151 βουλευτών αλλά εμείς θα οδηγήσουμε σε εκλογή μετά από 7 ψηφοφορίες απευθείας από το λαό. Τι σημαίνει όμως αυτό, όταν εγώ έχω ευθαρσώς δηλώσει πριν από λίγες μέρες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα στηρίξει εκ νέου για Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Προκόπη Παυλόπουλο; Ενώ την ίδια στιγμή ο κος Μητσοτάκης επιμελώς αποφεύγει να τοποθετηθεί για κάτι τέτοιο; Σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης, δεν επιθυμεί να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

«Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο [για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας] ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ», είπε, τέλος, ο πρωθυπουργός για τη ΝΔ.