Δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη πριν από την ψήφιση των Πρεσπών
Πολιτική

Δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη πριν από την ψήφιση των Πρεσπών

Δομική αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη πριν από την ψήφιση των Πρεσπών

Μπορεί η Συμφωνία των Πρεσπών να πήρε παράταση ως προς το σκέλος της ψηφοφορίας για σήμερα, αλλά η συζήτηση που εξελίχθηκε στην Ολομέλεια από το απόγευμα και μετά ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. Και μπορεί να έγινε σε κλίμα πόλωσης, ακούστηκαν, όμως, επιχειρήματα τόσο υπέρ όσο και κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών που αποτελεί, όπως και να το κάνουμε ορόσημο, και θα είναι από σήμερα το μεσημέρι-εκτός συγκλονιστικού απροόπτου-πραγματικότητα.

Αυτό που ήταν, όπως και να έχει, αναμενόμενο, ήταν η δομική αντιπαράθεση του Αλέξη Τσίπρα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όχι με φωνές και σε κλίμα αναβρασμού στην αίθουσα, αλλά, αν μη τι άλλο, με επιχειρήματα. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός από τη μία υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας εξηγώντας τα οφέλη που προσφέρει για τη χώρα μας, από την άλλη ο κ. Μητσοτάκης την αποδόμησε διεξοδικώς, μιλώντας για εθνική υποχώρηση και καλώντας τους βουλευτές να πουν το μεγάλο «όχι» στη σημερινή ψηφοφορία.

«Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ»

Ο κ. Τσίπρας, από τη μία, επέλεξε να εμφανιστεί στην Ολομέλεια ως ένας πρωθυπουργός που είναι στον αντίποδα της αδράνειας. Υπέρμαχος της δυναμικής εξωτερικής πολιτικής, με άλλα λόγια, και της επίλυσης εκκρεμοτήτων. Πέραν αυτού, όμως, έσπευσε να «καρφώσει» τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ιδίως τη ΝΔ και το ΚΙΝ.ΑΛ., όχι μόνο για τους χειρισμούς προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά για την «υποκριτική» στάση τους στη διαδικασία. «Το βασικό σας πρόβλημα δεν είναι η Συμφωνία. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Το βασικό σας πρόβλημα είναι ότι αυτή τη συμφωνία τη φέρνω εγώ, τη φέρνει ο Κοτζιάς…», τη φέρνουν οι «προσωρινοί ένοικοι της εξουσίας» και όχι εκείνοι που θεωρούν εαυτούς «μόνιμους ιδιοκτήτες», είπε προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Γεννηματά, ο κ. Τσίπρας, δίνοντας έτσι το στίγμα του.

«Η Ελλάδα παίρνει πίσω αυτό που της ανήκει, την ιστορία, τα σύμβολα, την παράδοση, την κληρονομιά της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας. Και η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται φίλη, σύμμαχος χώρα, συμπαραστάτης της Ελλάδας για τη συνεργασία, την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος, επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια και την αποδυνάμωση του ρόλου της Ελλάδας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας συνοψίζοντας έτσι το κεντρικό όφελος που αποκομίζει η χώρα μας από τη Συμφωνία.

«Δεν απεμπολούμε το βέτο στην Ε.Ε»

Από την άλλη, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κινήθηκε σε εξίσου υψηλούς τόνους, έκρυβε και μια είδηση: πέρα από τη δομική του κριτική στη Συμφωνία, την οποία κατέκρινε σημείο προς σημείο, τόνισε ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να απεμπολήσει το δικαίωμα του βέτο που θα έχει η ελληνική κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όταν ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις για την είσοδο της πΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με άλλα λόγια, ο κ. Μητσοτάκης, εφόσον γίνει πρωθυπουργός, προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να είναι διόλου συγκαταβατικός κατά τη διαδικασία ανοίγματος ενταξιακών κεφαλαίων.

Κατά τα άλλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε σε επτά βασικούς λόγους, για τους οποίους η Συμφωνία των Πρεσπών είναι υποχώρηση ως προς τις πάγιες θέσεις της χώρας. «Σε λίγο λοιπόν, θα διαλέξετε με ποιον είστε: Με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον εθνικό κατήφορο των Πρεσπών; Ή με τον λαό, την υπερηφάνεια και την ελπίδα; Σας καλώ να μην κάνουμε αυτόν τον πανέμορφο τόπο της λίμνης των Πρεσπών συνώνυμο με μια εθνική υποχώρηση», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας σαφές μήνυμα στους βουλευτές. «Σας καλώ να μην κυρώσουμε μία συμφωνία που, θυμηθείτε τα λόγια μου, θα την βρούμε μπροστά μας και δεν θα είναι για καλό», είπε ακόμα ο κ. Μητσοτάκης.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά για σήμερα είναι προγραμματισμένη η… τελευταία πράξη της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την ψηφοφορία να είναι προγραμματισμένη για τις 14:30 και την κυβέρνηση να πηγαίνει, κατά τα φαινόμενα, για 153 ψήφους.