Τζανακόπουλος: “Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται”
Πολιτική

Τζανακόπουλος: “Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται”

Τζανακόπουλος: “Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται, ούτε πιέζεται”

Απαντήσεις την επόμενη μέρα μετά τις αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας, έδωσε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφέρθηκε στη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου και τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης. Όπως είπε, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη δώσει εντολή στον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου, να εκκινήσει κύκλο συναντήσεων με τον πατριάρχη Βαρθολομαίο, με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, με τον αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίο, αλλά και με τις ιερές μητροπόλεις Δωδεκανήσου. Σκοπός του, η αποσαφήνιση των όρων της συμφωνίας των 15 σημείων που παρουσιάστηκε.

«Η κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο διαλόγου και συνεννόησης με την Εκκλησία στο πλαίσιο και στο πνεύμα της συμφωνίας» ανέφερε. Όπως είπε «δεν μπορεί να βρεθεί επωφελέστερο πλαίσιο για την Εκκλησία». Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Η κυβέρνηση ούτε βιάζεται ούτε πιέζεται. Επιχειρεί να επιλύσει ένα ζήτημα, το οποίο παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και 80 χρόνια».

Πάντως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως το θέμα της μισθοδοσίας είναι αρμοδιότητα της Πολιτείας κι όχι της Εκκλησίας. «Η πρόταση συμφωνίας προβλέπει τη νομοθετική κατοχύρωση της μισθοδοσίας των κληρικών, η οποία νομικά και θεσμικά δεν αναγνωρίζεται σήμερα ως ανταπόδοση της Πολιτείας προς την Εκκλησία. Αν αυτό το βήμα, επ’ ωφελεία της Εκκλησίας, η ίδια δεν το επιθυμεί, τότε μάλλον αφήνει την πρωτοβουλία των αποφάσεων αποκλειστικά στην Πολιτεία» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τη στάση της κυβέρνησης από εδώ και στο εξής, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε: «Το επόμενο διάστημα, θα εκπονήσουμε το σχετικό σχέδιο νόμου, διότι επιθυμία μας είναι η αλληλοκατανόηση και η συναίνεση. Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις επί του ζητήματος, θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, όταν έρθει η ώρα».