Βουλή: Αντιπαράθεση για Ρουβίκωνα και πανεπιστημιακό άσυλο
Πολιτική

Βουλή: Αντιπαράθεση για Ρουβίκωνα και πανεπιστημιακό άσυλο

Βουλή: Αντιπαράθεση για Ρουβίκωνα και πανεπιστημιακό άσυλο

Στη λογική της ευθείας αντιπαράθεσης κινήθηκαν Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας κατά τη σημερινή συζήτηση επίκαιρης ερώτησης του προέδρου της ΝΔ για την ανομία, στη Βουλή. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στα δημόσια πανεπιστήμια και προσχώρησε τη συζήτηση στην ανάγκη ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να αποδομήσει την επιχειρηματολογία του προέδρου της ΝΔ, παραδεχόμενος μεν την παραβατικότητα στα πανεπιστήμια, κάνοντας δε λόγο για ένα πολυετές φαινόμενο. Ο κ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να υπερασπιστεί τον δημόσιο χαρακτήρα του πανεπιστημίου.

Τσίπρας: Δεν είμαστε στη Γκόθαμ Σίτι

«Προφανώς και υπάρχει εγκληματικότητα στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Δεν είναι όμως μόνο ελληνικό φαινόμενο, ούτε είναι κάτι που έγινε τώρα», σημείωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως «ανομία στη χώρα δεν υπάρχει. Υπάρχουν νόμοι, είναι άδικο να δίνετε εικόνα ανομίας, την ώρα που το τουριστικό ρεύμα στη χώρα σπάει όλα τα ρεκόρ». «Δεν είμαστε στη Γκόθαμ Σίτι, αλλά στην Αθήνα».

Μιλώντας για τα δημόσια πανεπιστήμια, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ «έχει πρόβλημα με το καθολικό δικαίωμα στη γνώση. Πιστεύετε ότι δεν γίνετε η ελίτ να έχει την ίδια αφετηρία με τους υπόλοιπους. Έχετε ορίσει ποιοι προορίζονται να είναι οι άριστοι, οι εκλεκτοί και θέλετε η εκπαίδευση να είναι προσδεδεμένη σε συμφέροντα και όχι για το κοινωνικό καλό. Το λέτε ευγενικά αναφέροντας τη σύνδεση της αγοράς με τα πανεπιστήμια. Δεν εννοείται αυτό και εμείς θέλουμε σύνδεση, εσείς θέλετε η αγορά να ορίζει τα πανεπιστήμια. Αν η αγορά ορίζει την παρεχόμενη γνώση και η εκπαίδευση γίνεται εμπορεύσιμη, η κοινωνία καταρρέει».

Μητσοτάκης: Το πανεπιστημιακό άσυλο θα καταργηθεί

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε περιγράψει την ανομία στα πανεπιστήμια ως απειλή για ζωές και για τη Δημοκρατία, προαναγγέλλοντας κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, εφόσον η ΝΔ γίνει κυβέρνηση. Αναφέρθηκε εκτενώς στο φαινόμενο της ύπαρξης του Ρουβίκωνα στον ακαδημαϊκό χώρο, ενώ επανέφερε το επιχείρημα ότι η οργανωμένη τρομοκρατία στη μεταδικτατορική Ελλάδα προέρχεται από τη μήτρα της άκρας Αριστεράς. Ο κ. Μητσοτάκης, ακόμα, αναφέρθηκε εκτενώς σε παράπονα και διαμαρτυρίες που εκφράζει η ακαδημαϊκή κοινότητα για την κατάσταση στα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. «Δε θυμάμαι ποτέ να είχαμε τέτοιες επιστολές αγανάκτησης από φοιτητές και καθηγητές στα Πανεπιστήμια», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Αναφερόμενος, δε, στο ζήτημα της ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων, εξαπέλυσε πυρά προς την κυβέρνηση λέγοντα: «Είστε υποκριτές, αναχρονιστές, κολλημένοι όχι στον περασμένο αιώνα, αλλά στον Μεσαίωνα». «Αν έρθει ένα μεγάλο ίδρυμα, το Λάτση, Νιάρχος, όπως έγινε στη γειτονική Τουρκία, να κάνει ένα ιδιωτικό μη κερδοσκοπικό Πανεπιστήμιο, δεν μπορεί να το κάνει. Σε αυτό να απαντήσετε, εάν όντως θέλετε να διευρύνετε τη συζήτηση για την Παιδεία», προσέθεσε.