Βουλή: Η αντίδραση της ελάσσονος αντιπολίτευσης
Πολιτική

Βουλή: Η αντίδραση της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Βουλή: Η αντίδραση της ελάσσονος αντιπολίτευσης

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και το “διαζύγιο” με τους ΑΝΕΛ άσκησαν όλοι ανεξαιρέτως οι αρχηγοί των κομμάτων σήμερα στη Βουλή. Οι επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων πήραν τον λόγο μετά την έναρξη της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. “Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές” σημείωσε η επικεφαλής της ΔΗΣΥ, Φώφη Γεννηματά, ενώ για “παζάρια Τσίπρα – Καμμένου” έκανε λόγο ο Δημήτρς Κουτσούμπας.

Από την πλευρά του, ο Σταύρος Θεοδωράκης στάθηκε στην απόφαση του βουλευτή του Σπύρου Δανέλλη να στηρίξει την κυβέρνηση. Τέλος, ο επικεφαλής της Ένωσης Κεντρώων εκτίμησε πως η παρούσα βουλή θα ήταν προτιμότερο να ολοκληρώσει τη θητεία της.

Γεννηματά: “Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας”

«Για μας είστε κυβέρνηση μειοψηφίας. Όχι, δεν σας εμπιστευόμαστε» ανέφερε η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, επικρίνοντας τον πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση, πως επιδιώκει να πείσει τον λαό ότι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ είναι τα δύο κόμματα στο Κοινοβούλιο και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση προσωπικά στον κ. Τσίπρα.

«Δεν υπάρχει όριο στη γελοιοποίηση. Έπρεπε να είχατε προκηρύξει εκλογές. Αυτές δίνουν και κλείνουν τα στόματα περί συναλλαγών. Δεν το κάνετε γιατί φοβάστε τον λαό» σημείωσε η κ. Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «η δεδηλωμένη προκύπτει από τη βούληση του λαού κι όχι από μεταγραφές βουλευτών».

Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής χαρακτήρισε όσα έγιναν με την αποχώρηση του Πάνου Καμμένου από την κυβέρνηση προσυνεννοημένη φαρσοκωμωδία και διαζύγιο που τυπικά διαλύθηκε.

Κουτσούμπας: “Η εξέλιξη βολεύει τον κ. Τσίπρα”

«Η σημερινή συζήτηση στη Βουλή όπου η κυβέρνηση αναζητά ψήφο εμπιστοσύνης είναι η κατάληξη των παζαριών των προηγούμενων ημερών ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους, πιο συγκεκριμένα των παζαριών ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και τον κ. Καμμένο» είπε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Προσέθεσε δε, ότι η όλη εξέλιξη βολεύει τον κ. Τσίπρα να διασώσει την κυβέρνησή του με τις ψήφους των βουλευτών των ΑΝΕΛ και τον κ. Καμμένο να διατηρήσει την Κοινοβουλευτική του Ομάδα και ταυτόχρονα να εμφανίζεται ότι αντιστέκεται σε μια πολιτική στην υλοποίηση της οποίας πρωτοστάτησε όλο το προηγούμενο διάστημα.

Τόνισε ότι ανεξαρτήτως του αποτελέσματος της αυριανής ψηφοφορίας και του ποιοι θα είναι οι νέοι πιθανοί συνοδοιπόροι του κ. Τσίπρα, το κρίσιμο ζήτημα είναι ο λαός να καταψηφίσει αυτή την κυβέρνηση, που θα συνεχίσει την ίδια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και μέσα από τους καθημερινούς του αγώνες και στις βουλευτικές, δημοτικές, περιφερειακές εκλογές και ευρωεκλογές.

Θεοδωράκης: “Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή”

Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, ανέφερε ότι η κόκκινη γραμμή του Ποταμιού με αποφάσεις του συνεδρίου και των οργάνων είναι ότι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στη κυβέρνηση. «Είπαμε ότι το Ποτάμι δεν θα κάνει τα ρεπό του κ. Καμμένου. Μέχρι χθες όλοι, όχι με την ίδια ένταση, ήταν σύμφωνοι στην Κοινοβουλευτική Ομάδα» τόνισε και πρόσθεσε: «Η απόφαση του κ. Δανέλλη δεν είναι εξύψωση της πολιτικής, είναι η κατάντια της».

Ο κ. Θεοδωράκης απέδωσε την απόφαση του κ. Δανέλλη να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης σε έξαρση του εγωισμού του τον τελευταίο καιρό, χαρακτηρίζοντάς την ως ένδειξη του τρόπου λειτουργίας των παλιών κομμάτων. Ωστόσο επισήμανε ότι είναι σίγουρος πως δεν εξαγοράστηκε, ούτε λεφτά παζάρεψε ούτε τη καρέκλα του. Μίλησε για κατήφορο του κ. Τσίπρα γιατί έτσι πολιτεύονται τα παλιά κόμματα. «Το τερμάτισε με την κ. Παπακώστα. Αναζήτησε 5 βουλευτές για να κυβερνά αλλά με αυτήν την ηθική η χώρα δεν πάει μπροστά» υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε ότι το Ποτάμι δεν δίνει ψήφο εμπιστοσύνης γιατί η κυβέρνηση απέτυχε σε όλα τα κρίσιμα ζητήματα για τη χώρα. Παρατήρησε, ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός ήθελε να το παίζει σε διπλό ταμπλό και να έχει κυβέρνηση για όλα τα γούστα. «Δεν είμαστε πρόθυμοι. Η χώρα έχει ανάγκη από μια μεγάλη αλλαγή» κατέληξε ο κ. Θεοδωράκης.

Λεβέντης: “Αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της”

«Επί δέκα μέρες, πριν αποφασιστεί η λήψη νέας εμπιστοσύνης στη Βουλή, κυκλοφορούσαν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και έλεγαν ότι μπορεί να γίνει κυβέρνηση ανοχής ή μειοψηφίας και το Σύνταγμα το επιτρέπει» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, στη συζήτηση επί της πρότασης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και παρατήρησε: «Για φανταστείτε η Ελλάδα να έχει πρωθυπουργό με 120 βουλευτές. Παράνοια».

Ο κ. Λεβέντης σχολίασε ότι «η κυβέρνηση αναπτύσσει μια θεωρεία ότι έχει κάποια καλά νομοσχέδια μπροστά της» και διερωτήθη «πότε προέκυψαν αυτές οι δυνατότητες; Επί 4 χρόνια ξεζουμίζαμε έναν λαό για να παράσχουμε τώρα φιλί ζωής; Και γιατί τον ξεζουμίζαμε αφού δεν ήταν τόση ανάγκη;». Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι «ξήλωμα του πουλόβερ».

Σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κατηγόρησε εκ νέου την κυβέρνηση ότι ονόμασε εθνική γραμμή τα λάθη του παρελθόντος και ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι στο θέμα αυτό δεν έχει τον λαό μαζί του αλλιώς θα έκανε δημοψήφισμα».

Τέλος, ο κ. Λεβέντης δήλωσε ότι «αυτή η Βουλή είναι καλό να τερματίσει το συντομότερο τον βίο της γιατί έχει συνδεθεί με μεταγραφές, υστερόβουλες δημοσκοπήσεις και μετακινήσεις βουλευτών» και επιτέθηκε στη ΝΔ, λέγοντας ότι θα είναι χειρότερη κυβέρνηση από την παλαιότερη.

Πηγή: ΑΠΕ