Από τους 151 της εμπιστοσύνης, στους 151 των Πρεσπών
Πολιτική

Από τους 151 της εμπιστοσύνης, στους 151 των Πρεσπών

Από τους 151 της εμπιστοσύνης, στους 151 των Πρεσπών

Η διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση είχε τελειώσει πριν καν ξεκινήσει: από τη στιγμή που ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης ανακοίνωνε στον Σταύρο Θεοδωράκη ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση και άνοιγε έτσι ο δρόμος της διαγραφής του, έπαψε να υπάρχει… σασπένς γύρω από το πώς θα στηριχθεί η κυβέρνηση. Άλλωστε, ορισμένοι έμπειροι κοινοβουλευτικοί έλεγαν την Τρίτη στη Βουλή ότι δεν υπήρχε περίπτωση ο κ. Τσίπρας που είναι άριστος στους τακτικούς ελιγμούς να ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης χωρίς να έχει εξασφαλίσει 151 ψήφους.

Κάπως έτσι, με τις τοποθετήσεις των αρχηγών των κομμάτων και του πρωθυπουργού να αναμένονται σήμερα το βράδυ, με τις οποίες και θα ολοκληρωθεί η εν εξελίξει διαδικασία, το ενδιαφέρον μετατοπίζεται de facto στη Συμφωνία των Πρεσπών. Με άλλα λόγια, οι 151 για την ψήφο εμπιστοσύνης βρέθηκαν. Οι 151 για τις Πρέσπες θα βρεθούν;

Το μήνυμα του Μητσοτάκη

Μια αποστροφή της ομιλίας του Κυριάκου Μητσοτάκη χθες είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς τόνισε ότι «ναι» στην κυβέρνηση σήμερα θα σημαίνει και «ναι» στις Πρέσπες, είτε κάποιοι βουλευτές ψηφίσουν είτε όχι, γιατί θα δίνουν έτσι τη νομιμοποίηση στο Μαξίμου να πάει σε εναλλακτικές πλειοψηφίες. Με άλλα λόγια, από τη στιγμή που η ΝΔ λέει ότι πρέπει να αποτραπεί η έλευση των Πρεσπών στη Βουλή, το να μην στηριχθεί η κυβέρνηση είναι ο μόνος τρόπος, εν προκειμένω, αυτό να λάβει σάρκα και οστά. Και, επειδή από τους ΑΝΕΛ δεν περιμένει κανείς συντεταγμένη στάση, το μείζον ερώτημα είναι τι πρόκειται να κάνει το Ποτάμι, ιδίως από τη στιγμή που καταψηφίζει σήμερα την κυβέρνηση.

Ώρα αποφάσεων

Είναι σαφές ότι για το Ποτάμι έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων. Το κόμμα, δε, δείχνει να κάνει ένα βήμα πίσω από τη στάση της καθαρής στήριξης της Συμφωνίας. Ο αντιπρόεδρος του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς, χθες, από το βήμα της Βουλής, άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, λέγοντας ότι έχει αλλάξει το «πολιτικό πλαίσιο» γύρω από τη Συμφωνία, παρά τη θετική διάθεση του κόμματος.

Την Πέμπτη, δε, θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού, προκειμένου να καθορίσει τη στάση του. Το περιβάλλον, όμως, όπως προαναφέρθηκε, δεν είναι ίδιο. Γι’ αυτό και στο πολιτικό παρασκήνιο ακούγονται διάφορα σενάρια για την τελική στάση του κόμματος που περιλαμβάνουν και τις επιλογές του ««παρών» από το Ποτάμι ή ακόμα και αποχώρηση από την αίθουσα, την ώρα της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες. Οι τελικές αποφάσεις, πάντως, αναμένονται πολύ σύντομα, μιας και το νομοσχέδιο της Συμφωνίας των Πρεσπών μάλλον θα πάρει τον δρόμο για τη Βουλή εντός των επόμενων (λίγων) ημερών.

Σημειωτέον, οι Πρέσπες μπορούν να περάσουν και με λιγότερες από 151 ψήφους, με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων. Απλώς, όλο το προηγούμενο διάστημα και για μια μείζονα επιλογή, το Μαξίμου προέκρινε την πλειοψηφία των 151, η οποία μένει να φανεί.