Οι «μικροί» της Βουλής στην πρέσα των Πρεσπών
Πολιτική

Οι «μικροί» της Βουλής στην πρέσα των Πρεσπών

Οι «μικροί» της Βουλής στην πρέσα των Πρεσπών

Οι περισσότερες απορίες ως προς τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν λυθεί: εδώ και μέρες έχει καταστεί σαφές ότι η Συμφωνία, μάλλον το βράδυ της Πέμπτης, αν δεν μεσολαβήσει πρόταση μομφής προς την κυβέρνηση από τη ΝΔ, θα κυρωθεί και μάλιστα με άνετη πλειοψηφία, άνω των 151 βουλευτών που επιζητούσε για λόγους πολιτικής νομιμοποίησης το Μέγαρο Μαξίμου.

Δεν είναι, όμως, για τα πάντα…τερματικός σταθμός οι Πρέσπες. Τουναντίον, ακόμα και αν η Συμφωνία ψηφιστεί, θα συνεχίσει να λειτουργεί ως νέα διαιρετική τομή στο πολιτικό σύστημα, αλλά και ως επιταχυντής εξελίξεων, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του δικομματισμού και της συμπίεσης των μικρότερων δυνάμεων.

Γι’ αυτό και το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει πολιτικά στη Συμφωνία: όχι μόνο, προκειμένου να αποτελέσει την παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα, αλλά γιατί έτσικαθίσταται σαφέστερα και ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο γνήσιος εκφραστής του εν Ελλάδι προοδευτικού χώρου. Είναι, άλλωστε, δεδομένο ότι το Κίνημα Αλλαγής συμπιέζεται επικίνδυνα, ενώ το Ποτάμι έχει, επί της ουσίας, διαλυθεί, με διαρροές κυρίως προς τη ΝΔ, αλλά και ορισμένες προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

Συμπίεση των «μικρών»

Σε αυτό το σκηνικό, το ερώτημα είναι, ποιος είναι ο ρόλος των μικρών κομμάτων. Η Φώφη Γεννηματά, φερ ειπείν, εμφανίζεται να θέλει να προχωρήσει το επόμενο διάστημα με το εγχείρημα της ενοποίησης του Κινήματος Αλλαγής, στέλνοντας μήνυμα προς τον Γιώργο Παπανδρέου και τα…υπολείμματα της ΔΗΜΑΡ που παραμένουν στο Κίνημα, ουσιαστικά, να ενταχθούν πλήρως και να μην λειτουργούν ως συνεργαζόμενα κόμματα.

Από την άλλη, απέναντι στην κ. Γεννηματά κινείται ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, ο οποίος διεγράφη προχθές και σε χθεσινές δηλώσεις του στο OPEN υπογράμμισε ότι του τηλεφώνησε έκπληκτος από τη διαγραφή του ο Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος επίσης συμφωνεί με τις Πρέσπες επί της αρχής. Αυτή τη στιγμή, το πολιτικό μέλλον του κ. Θεοχαρόπουλου είναι εντελώς ανοιχτό.

Στο περιθώριο ο Σταύρος Θεοδωράκης

Όσο για το Ποτάμι, η απόφαση του Γιώργου Αμυρά να αποχωρήσει από την Κ.Ο. σήμανε και τη διάλυσή της, μιας και χάθηκε το ελάχιστο των 5 βουλευτών. Ακολούθησε μετά και ο Γρηγόρης Ψαριανός, αλλά η ζημιά είχε ήδη γίνει προηγουμένως. Ο κ. Θεοδωράκης διαμηνύει ότι δεν θα τα παρατήσει, αλλά το έργο του είναι εξαιρετικά δύσκολο, ενώ και ο ίδιος θα είναι άκρως περιορισμένος, καθώς πλέον είναι ανεξάρτητος βουλευτής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την παρουσία τους στις κοινοβουλευτικές συζητήσεις.

Τέλος, σε εξαιρετικά δύσκολη θέση είναι και οι ΑΝΕΛ, με τον Πάνο Καμμένο να έχει…πάρει το όπλο του και να βγαίνει μπροστά, προκειμένου να ρεφάρει τις ζημιές που έχει υποστεί το κόμμα του το τελευταίο διάστημα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η χθεσινή απόφασή του να παραστεί ως εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας, αντί του βουλευτή του Κώστα Κατσίκη.