Η ώρα της αλήθειας στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου
Πολιτική

Η ώρα της αλήθειας στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου

Η ώρα της αλήθειας στη Βουλή μετά τις 15 Ιανουαρίου

Η αντίστροφη μέτρηση για την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή θα ξεκινήσει μετά τις 15 Ιανουαρίου. Και αυτό, γιατί τότε ορίστηκε στη Βουλή της πΓΔΜ η τρίτη και κρισιμότερη ψηφοφορία για τη Συμφωνία των Πρεσπών, στην οποία απαιτείται πλειοψηφία 80 βουλευτών. Αν, λοιπόν, οι Συνταγματικές αλλαγές κυρωθούν, όπως είναι και το επικρατέστερο σενάριο, τότε η μπάλα-με όλες τις πιθανές πολιτικές παρενέργειες-περνά στο ελληνικό γήπεδο.

Αυτό που δεν είναι, βέβαια, σαφές, είναι πότε θα έρθει η Συμφωνία στην ελληνική Βουλή, μιας και στο κείμενο της Συμφωνίας ορίζεται ότι θα έρθει μεν «αμέσως μετά», αλλά χωρίς σαφή χρονική δέσμευση. Έτσι μπορεί να έρθει ακόμα και στο τέλος Ιανουαρίου, μιας και η χώρα μας θα βρεθεί υπό πίεση να τελειώνει με την εκκρεμότητα, αλλά, από την άλλη, λέγεται ότι μπορεί να τηρηθεί το «μορατόριουμ» Τσίπρα-Καμμένου ως τον Μάρτιο και η Συμφωνία να έρθει τότε στη Βουλή. Βέβαια, σε αυτό το σενάριο, θα περάσουν δύο άκρως αμήχανοι μήνες, με δεδομένο ότι το τέλος του κυβερνητικού συνασπισμού θα έχει προδιαγραφεί και όλοι θα συζητάνε για το τι μέλλει γενέσθαι σε αυτή την ψηφοφορία.

Η στάση των ΑΝΕΛ

Επίσης, οι τελευταίες δηλώσεις Ζάεφ έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό, ενοχλώντας έντονα και τους ΑΝΕΛ που είχαν κρατήσει χαμηλούς τόνους όλο το προηγούμενο διάστημα Έτσι, σήμερα το πρωί ο κ. Καμμένος συγκαλεί την Κ.Ο. του κόμματός του. Και μπορεί οι ΑΝΕΛ να μην στηρίζουν μια πρόταση μομφής που ενδεχομένως να καταθέσει η ΝΔ, όπως δικαιούται μετά την παρέλευση του εξαμήνου από την προηγούμενη που είχε καταθέσει τον Ιούνιο, αλλά δεν είναι και σαφές πώς το κόμμα εννοεί την «απόσυρση» από την κυβέρνηση, πέρα από την καταψήφιση της Συμφωνίας.

Η αριθμητική και η στάση του Ποταμιού

Στο Μαξίμου, βέβαια, εκτιμούν ότι υπάρχει πλειοψηφία κύρωσης της Συμφωνίας, όποτε και αν έρθει προς ψήφιση, και συνεπώς δεν θα υπάρξουν εκπλήξεις. Και αυτό γιατί προσμετρώνται οπωσδήποτε οι Κατερίνα Παπακώστα, Θανάσης Παπαχριστόπουλος, Έλενα Κουντουρά, αλλά και ο Σπύρος Δανέλλης, συνεπώς η κυβέρνηση «εκκινεί» από τον αριθμό «149» επί των παρόντων βουλευτών. Όσο για το Ποτάμι,  ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας χθες στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωστή Χατζηδάκη, αφού διέψευσε κατηγορηματικά τα σενάρια που τον θέλουν να πηγαίνει στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, επέμεινε στη θετική στάση του κόμματός του για τη Συμφωνία, υποστηρίζοντας την ανάγκη χρόνια προβλήματα να επιλύονται. Βεβαίως, για τις τελικές αποφάσεις του παρέπεμψε σε δεύτερο χρόνο, όταν θα έρθουν τα κείμενα της Συμφωνίας στη Βουλή και επέμεινε στο δικαίωμά του να ασκεί κριτική, όπως στις δηλώσεις Ζάεφ, αλλά, εν γένει, δεν έδωσε στίγμα αλλαγής γραμμής για τη Συμφωνία.