Από τη Βουλή στις Βρυξέλλες η σφοδρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη
Πολιτική

Από τη Βουλή στις Βρυξέλλες η σφοδρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Από τη Βουλή στις Βρυξέλλες η σφοδρή κόντρα Τσίπρα – Μητσοτάκη

Από τη Βουλή, στις Βρυξέλλες και μετά Θεσσαλονίκη. Αυτή θα είναι η διαδρομή που θα ακολουθήσει η… πολιτική πόλωση τις επόμενες μέρες, μιας και το Μέγαρο Μαξίμου έχει αποφασίσει να μην αφήσει να πέσει κάτω η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη προχθές στο Κοινοβούλιο για «ανταλλαγή» του Σκοπιανού με τη μη περικοπή των συντάξεων. Με άλλα λόγια, ο αρχηγός της αντιπολίτευσης κατηγόρησε την κυβέρνηση για πολιτικό deal, με φόντο και τα εθνικά θέματα, για να μπορεί να εμφανιστεί με παροχές στο προεκλογικό σκηνικό, κάτι που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πρωθυπουργού.

Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος θα βρίσκεται από σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής, όπως λένε από το Μέγαρο Μαξίμου, αναμένεται να θέσει το ζήτημα στους ομολόγους του και ειδικά σε αυτούς που προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, ώστε να εκθέσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλωστε, σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους, κυβερνητικά στελέχη καλούσαν χθες τη ΝΔ να κατονομάσει Ευρωπαίους ηγέτες που ενέχονται σε αυτή την «ανταλλαγή». Με άλλα λόγια, «προκαλούσαν» τον κ. Μητσοτάκη να κατονομάσει είτε κορυφαίους κοινοτικούς αξιωματούχους, είτε και ηγέτες χωρών με αποφασιστικό ρόλο, όπως την Άνγκελα Μέρκελ.

Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή Ο Τσίπρας

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός δεν θα μείνει εκεί, μιας και ετοιμάζει αντεπίθεση και στην καρδιά των αντιδράσεων για το Μακεδονικό. Το απόγευμα της Παρασκευής, επίκειται επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να μιλήσει σε μεγάλη πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ που οργανώνεται στο “Παλαί Ντε Σπορ”. Εκεί ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υπεραμυνθεί της Συμφωνίας των Πρεσπών επί μακεδονικού εδάφους, ενώ τις προάλλες έδωσε μια πρόγευση, όταν σε πολύ υψηλούς τόνους είπε στη Βουλή προς τη ΝΔ και τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν μπορεί να χαρακτηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως «μειοδότη» σε ό,τι αφορά τα εθνικά θέματα.

“Ο κόσμος το έχει τούμπανο”

Από την άλλη, η ΝΔ επιμένει στα περί ανταλλαγής με τη φράση «ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί κρυφό καμάρι». Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα βρίσκεται σήμερα στις Βρυξέλλες, για τη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, συνεργάτες του θυμίζουν όμως ότι για το συνέδριο της ΝΔ θα έρθουν στην Αθήνα, ο υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς. Έτσι, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στην πολύ σκληρή κριτική του προς την κυβέρνηση, ενώ με το νέο έτος θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση και για τη νέα πρόταση μομφής από τη ΝΔ, ώστε να «μπλοκάρει» τη Συμφωνία των Πρεσπών.