Ζάππειο: Η εντυπωσιακή έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων “Thermopylae-Salamis 2020”
Πολιτική

Ζάππειο: Η εντυπωσιακή έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων “Thermopylae-Salamis 2020”

Ζάππειο: Η εντυπωσιακή έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων “Thermopylae-Salamis 2020”

Ξεκίνησε σήμερα στο Ζάππειο Μέγαρο με μία λαμπερή τελετή ο εορταστικός κύκλος εκδηλώσεων για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη ναυμαχία της Σαλαμίνας με τίτλο “Thermopylae-Salamis 2020”, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Στην εκδήλωση, που διοργάνωσαν το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το υπουργείο Εσωτερικών και το Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, παρευρέθηκαν ακόμα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος και η Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO Μαριάννα Βαρδινογιάννη.

Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, Δημήτρης Λιγνάδης, ενώ το παρών έδωσε και ο Σάκης Ρουβάς.

Σημειώνεται ότι οι επετειακές εκδηλώσεις τελούν υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κυρίου Προκοπίου Παυλόπουλου.

«Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας και οι αρχαίοι πρόγονοί μας ήταν οι πρώτοι που καθόρισαν τα σύνορα της Δύσης και της Ανατολής. Εκείνη η νίκη ήταν πραγματικά υπεροχή της δημοκρατίας απέναντι στον απολυταρχισμό. Γιατί οι Έλληνες “Τη Δημοκρατία είχαν αρχηγό” όπως τόσο ποιητικά αναφέρει ο Αισχύλος κάνοντας σαφή τον διαχωρισμό ανάμεσα στους δύο κόσμους», δήλωσε, μεταξύ άλλων, η κυρία Βαρδινογιάννη.

«Από την πλευρά του Ιδρύματός μας, στόχος μας είναι μέσα από επετειακές εκδηλώσεις να κάνουμε την ιστορία αυτών των μαχών και τη σημασία τους κτήμα της νέας γενιάς. Με δράσεις σε σχολεία όλης της χώρας, σκοπεύουμε να δώσουμε στους μαθητές και τις μαθήτριες αφορμές για να αναλύσουν την ιστορία και να εμπνευστούν από τους συμβολισμούς της. Να ενδυναμώσουν την εθνική τους συνείδηση και να δημιουργήσουν με τη δική τους γλώσσα και φαντασία την αυριανή δημοκρατία», είπε ακόμα.

«Εορτασμός σημαίνει θυμάμαι, μελετώ και ερευνώ, και το Εθνικό Θέατρο έχει υποχρέωση να το κάνει αυτό», τόνισε ο Δημήτρης Λιγνάδης, δηλώνοντας χαρούμενος και συγκινημένος για την ευκαιρία που του δόθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την εκδήλωση.

Το φωτογραφικό album:

Πηγή: ΑΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: NDP