Nera E-Bike: Η πρώτη μηχανή από 3D εκτυπωτή
Αυτοκίνητο

Nera E-Bike: Η πρώτη μηχανή από 3D εκτυπωτή

Nera E-Bike: Η πρώτη μηχανή από 3D εκτυπωτή

Μία γερμανική εταιρεία, η BigRep, πρωτοπορεί αφού στα εργαστήριά της κατασκευάστηκε το Nera, μία εξ ολοκλήρου 3D-printed μηχανή, με φουτουριστικό design που θυμίζει έντονα το Batmobile και τα οχήματα στο Blade Runner.

Όλα τα μέρη της μηχανής είναι εκτυπωμένα - Photo: Itai Vinograd for BigRep

Όλα τα μέρη της μηχανής είναι εκτυπωμένα – Photo: Itai Vinograd for BigRep

Έχει καταχωρηθεί ως η πρώτη στον κόσμο ηλεκτρική μηχανή που τα μέρη της -εκτός από τα μηχανικά- είναι τυπωμένα εξ ολοκλήρου σε 3D εκτυπωτή.

Photo: Itai Vinograd for BigRep

Photo: Itai Vinograd for BigRep

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα ελαστικά της, οι ζάντες της, το σώμα της, το “πιρούνι” της και η θέση. Επιπλέον, εκτός από πλήρως ηλεκτρική, η μηχανή Nera διαθέτει λάστιχα χωρίς αέρα, ενσωματωμένη τεχνολογία αισθητήρων και ευέλικτους προφυλακτήρες αντί για αμορτισέρ.

 Photo: Itai Vinograd for BigRep

Photo: Itai Vinograd for BigRep

Αλλά και η BigRep θεωρείται η πρώτη εταιρεία που χρησιμοποιεί 3D εκτυπωτές στην παραγωγή μηχανών. Μέχρι τώρα, σχεδιαστές και αρχιτέκτονες έχουν εφαρμόσει την τεχνική σε μια σειρά προϊόντων, από γέφυρες μέχρι μακέτες ανθρώπινης καρδιάς στο πλαίσιο προετοιμασίας για χειρουργείο.

Το MIT μάλιστα χρησιμοποίησε τη 3D τεχνολογία για να δημιουργήσει φουσκωτές κατασκευές στο εσωτερικό των αυτοκινήτων που παίρνουν διάφορα σχήματα με το πάτημα ενός κουμπιού.

Ο σχεδιαστής

Το πρωτότυπο αυτό όχημα έχει σχεδιαστεί από τον Marco Mattia Cristofori και τον Maximilian Sedlak.

https://www.facebook.com/itai.vinograd/posts/1933592066727888

Προς το παρόν δεν είναι προς πώληση, αλλά αν κρίνουμε από το βίντεο και τις φωτογραφίες του σχεδιαστή του, Marco, το δίκυκλο είναι πλήρως λειτουργικό.

Όπως αναφέρει ο συνιδρυτής του εργαστηρίου NOWlab όπου κατασκευάστηκε η μηχανή, Daniel Büning, το Nera αποδεικνύει τα τεράστια οφέλη της τρισδιάστατης εκτύπωσης στην παραγωγή έτοιμων για χρήση εξαρτημάτων, που δεν είναι άλλα από τη μείωση του κόστους και του χρόνου.

Και αν αναρωτιέστε τι είδους εκτυπωτής είναι αυτός που τυπώνει… μηχανές, ιδού:

https://www.instagram.com/p/BqHm07HnjdE/?utm_source=ig_web_copy_link