Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan, Karlos Ghosn
Αυτοκίνητο

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan, Karlos Ghosn

Συνελήφθη ο πρόεδρος της Nissan, Karlos Ghosn

Συνελήφθη το πρόεδρος  της Nissan, o Βραζιλιάνος Karlos Ghosn. Ο Ghosn είναι επίσης πρόεδρος και CEO της Renault αλλά και πρόεδρος της Mitsubishi Motors, εταιρείες που ανήκουν στον ίδιο όμιλο. Την είδηση μεταδίδουν τα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης, που επικαλούνται τα διεθνή πρακτορεία.

Η ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία διεξήγαγε εδώ και μήνες έρευνα για αθέμιτες πρακτικές από πλευράς, τόσο του Ghosn, όσο και του Representative Director της εταιρείας, Greg Kelly. Σύμφωνα με τη Nissan λοιπόν: “Η έρευνα κατέδειξε ότι εδώ και χρόνια τόσο ο Ghosn όσο και ο Kelly δήλωναν αμοιβές αποζημιώσεων πολύ μικρότερες από το πραγματικό ποσό, ώστε να αποκρυφθούν οι πραγματικές αμοιβές του προέδρου”.  Επίσης η εταιρεία ανακάλυψε και δεκάδες άλλα σοβαρά παραπτώματα του Ghosn που σχετίζονται με προσωπική χρήση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

Η Nissan αναμένεται να προβεί σε περαιτέρω δηλώσεις τη Δευτέρα το βράδυ ενώ ο CEO της Nissan Hiroto Saikawa ετοιμάζεται  να προτείνει την απομάκρυνση των Ghosn και Kelly από το ΔΣ της εταιρείας.

Ποιος είναι ο Karlos Ghosn;

  • Ανέλαβε τα ηνία της Nissan το 2001 ως CEO όταν η εταιρεία ήταν στο χείλος της χρεωκοπίας με 20 δισ. δολάρια χρέος και την έκανε σε ελάχιστο χρόνο κερδοφόρα.
  • Στην Ιαπωνία θεωρείται ήρωας σε βαθμό που να πρωταγωνιστεί σε ιαπωνικά καρτούν.
  • Όπως δηλώνει, το φτωχό παρελθόν του τον έκαναν να νιώθει διαφορετικός πράγμα που τον βοήθησε να προσαρμοστεί σε νέες κουλτούρες.
  • Στη Γαλλία ήταν γνωστός με το παρατσούκλι Le Cost Killer, εξαιτίας των τεράστιων περικοπών που έκανε για να περισώσει τη Renault.
  • Λόγω της λιβανέζικης καταγωγής του κάποτε προτάθηκε ως πιθανός πρόεδρος της χώρας, κάτι που τελικά απέρριψε διότι είχε “πάρα πολλές δουλειές”.
  • Το 2011 σε ένα γκάλοπ στην Ιαπωνία για το ποιος θα ήθελαν οι Ιάπωνες να προεδρεύσει στη χώρα τους, ο Ghosn ήρθε έβδομος ξεπερνώτας και τον Barack Obama.