Δίαιτα της βασικής ινσουλίνης: Η νέα “μόδα” στην απώλεια βάρους που αποδίδει
Διατροφή

Δίαιτα της βασικής ινσουλίνης: Η νέα “μόδα” στην απώλεια βάρους που αποδίδει

Δίαιτα της βασικής ινσουλίνης: Η νέα “μόδα” στην απώλεια βάρους που αποδίδει

Εντυπωσιακά αποτελέσματα σε σχέση με την απώλεια βάρους διαπιστώνει ελληνική μελέτη για τη λεγόμενη δίαιτα της βασικής ινσουλίνης.

Η μελέτη έγινε στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό» και πρόκειται να δημοσιευτεί στο επιστημονικό περιοδικό Nutrition, ενώ ήδη έχει παρουσιασθεί στο 54ο Πανευρωπαϊκό Διαβητολογικό Συνέδριο (Βερολίνο 2018).

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία πολλά ακούγονται και γράφονται για την εν λόγω διατροφή που είχε εμπνευστή τον παθολόγο – διατροφολόγο Δημήτρη Δελλή.

Και πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται αν πρόκειται για ακόμη μία μόδα που στη συνέχεια θα φανούν οι σκοτεινές πλευρές της, όπως σε άλλες περιπτώσεις, ή είναι τελικά μία πραγματικά υγιεινή πρόταση που ξεκίνησε για διαβητικούς, αλλά απευθύνεται σε όλον τον κόσμο.

Ο καθηγητής Παθολογίας Α’ Προπαιδευτικής Παθολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, διευθυντής Διαβητολογικού Κέντρου Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών «Λαϊκό», Νικόλαος Τεντολούρης, μίλησε για το θέμα στο Πρακτορείο Fm.

Πώς λειτουργεί η συγκεκριμένη δίαιτα;

«Πρόκειται για μία διατροφική παρέμβαση, η οποία αφορά στην μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων έως τη μία το μεσημέρι. Λέγεται δίαιτα βασικής ινσουλίνης, γιατί προσπαθούμε να κρατήσουμε την ινσουλίνη σε χαμηλά επίπεδα, δηλαδή όση είναι και κατά τη διάρκεια της νύχτας, που ο οργανισμός δεν προσλαμβάνει τροφή», είπε ο κ. Τεντολούρης.

Και προσθέτει: «Αυτό που επιτυγχάνεται είναι ότι λόγω των χαμηλών επιπέδων ινσουλίνης δεν δίνεται δυνατότητα στο λίπος ή στην πρωτεΐνη της τροφής να αποθηκευτεί. Επομένως καίγεται.

Έτσι το άτομο ενισχύεται στην προσπάθεια να χάσει βάρος και παράλληλα δεν πεινάει για αρκετές ώρες. Η διατροφή από το μεσημέρι και μετά είναι ίδια, όπως ενός ατόμου που δεν κάνει δίαιτα. Αυτό που όμως συνιστούμε είναι να ακολουθείται ένα πρότυπο μεσογειακής διατροφής».

Με αυτό το μοντέλο διατροφής, επισημαίνει ο κ. Τεντολούρης, όχι μόνο επιταχύνεται ο μεταβολισμός, αλλά παράγονται ορμόνες, οι οποίες αυξάνουν το αίσθημα του κορεσμού και με τη μη πρόσληψη υδατανθράκων δημιουργείται μία ανορεξιογόνος δράση, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει πείνα.

«Στο Λαϊκό Νοσοκομείο έγινε διατροφική παρέμβαση από τον συνάδελφο Δημήτρη Δελλή, που ασχολείται με θέματα διατροφής. Στη μελέτη μας τα άτομα που ακολούθησαν τη διατροφή της βασικής Ινσουλίνης, έχασαν εννέα κιλά σε δύο μήνες, ενώ η ομάδα που ακολούθησε τη μεσογειακή διατροφή είχε μέση απώλεια βάρους 4, 5 κιλά».

Όπως αναφέρει ο καθηγητής η διατροφή αυτή απευθύνεται σε όλους τους ανθρώπους και όχι μόνο σε άτομα με διαβήτη.