Mία ωραία ιδέα για πρωινό γεύμα έδωσε ο Λάμπρος Βακιάρος το πρωί της Πέμπτης, στην “Φωλιά των Κου-Κου”.
Ο σεφ έφτιαξε ανατολικά αυγά με ντομάτα και κοφινάκι και έδειξε βήμα-βήμα στους τηλεθεατές τη διαδικασία.
Υλικά:
- 45 γρ. ελαιόλαδο
- 250 γρ. κρεμμύδι (κομμένο σε φέτες)
- 1.5 κιλό τομάτες
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 5 γρ. πελτέ τομάτας
- 1.5 γρ. κύμινο
- 7 γρ. γλυκιά πάπρικα
- 1 γρ. τσίλι σε σκόνη
- 5 – 6 αυγά
- 150 – 200 γρ. κοφινάκι ή φέτα
- 30 – 50 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια
- 2.5 – 5 γρ. φρέσκο βασιλικό (ψιλοκομμένα)
- Φρέσκο ψωμί για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι 27 – 30 εκ. σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι. Τσιγαρίζουμε για τουλάχιστον 6 – 7 λεπτά, μέχρι ο όγκος του κρεμμυδιού να αρχίζει να μειώνεται και παράλληλα να καραμελώνει.
- Παράλληλα σ’ ένα μούλτι προσθέτουμε τις μισές τομάτες και τις πολτοποιούμε. Τις υπόλοιπες μισές τις κόβουμε σε 8 κομμάτια.
- Όταν το κρεμμύδι είναι έτοιμο προσθέτουμε το σκόρδο, μαγειρεύουμε για λιγότερο από 1 λεπτό και στη συνέχεια προσθέτουμε τον πελτέ, όλες τις τομάτες, το κύμινο, τη γλυκιά πάπρικα και το τσίλι. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
- Μαγειρεύουμε για περίπου 25′-30′ λεπτά, μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει. Δοκιμάζουμε και διορθώνουμε τη γεύση με αλάτι πιπέρι και ίσως ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι για να εξισορροπήσει τυχόν οξύτητα από τις τομάτες.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία σε μέτρια (4-5) και με ένα κουτάλι κάνουμε ένα μικρό αυλάκι για κάθε αυγό. Σπάμε στο κάθε αυλάκι από ένα αυγό και τοποθετούμε ένα καπάκι. Μαγειρεύουμε για 5 – 8 λεπτά.
- Αποσύρουμε από την εστία και γαρνίρουμε με το κοφινάκι ή τη φέτα, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Σερβίρουμε με φρέσκο ψωμί.