Έρευνα: Με φοβίες το ένα τρίτο των κατοικίδιων σκύλων
LIFESTYLE

Έρευνα: Με φοβίες το ένα τρίτο των κατοικίδιων σκύλων

Έρευνα: Με φοβίες το ένα τρίτο των κατοικίδιων σκύλων

Ποιες ράτσες είναι πιο ευαίσθητες;

Εκτός από κτηνίατρο, πολλά σκυλιά χρειάζονται μάλλον και ψυχολόγο, καθώς μια νέα φινλανδική επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι το ένα τρίτο των «καλύτερων φίλων» μας εμφανίζει κάποιο άγχος ή φοβία.

Επιπλέον, σχεδόν τα τρία στα τέσσερα κατοικίδια σκυλιά εμφανίζουν κατά καιρούς κάποιου είδους προβληματική συμπεριφορά – ή τουλάχιστον έτσι το βλέπουν τα αφεντικά τους.

Τι φοβίζει και αγχώνει τα σκυλιά;

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Χάνες Λόχι της Κτηνιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Scientific Reports μελέτησαν τη συμπεριφορά 13.700 σκυλιών, με βάση ερωτηματολόγια στα οποία απάντησαν οι ιδιοκτήτες τους.

Διαπιστώθηκε ότι το 72,5% των κατοικίδιων ζώων εμφάνιζαν σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό κάποια προβληματική συμπεριφορά, όπως επιθετικότητα ή φοβία. Η υπερευαισθησία στους θορύβους είναι το πιο συχνό άγχος, καθώς το 32% των σκυλιών φοβούνται τουλάχιστον ένα θόρυβο (π.χ. του κεραυνού), ενώ το 26% φοβούνται ειδικά τα πυροτεχνήματα.

Μετά τους θορύβους, το συχνότερο άγχος στα σκυλιά προξενείται από κάποια φοβία, σε ποσοστό 29%.

Τι φοβούνται περισσότερο τα σκυλιά; Τα άλλα σκυλιά (17%), τους ξένους ανθρώπους (15%) και τις άγνωστες καταστάσεις του περιβάλλοντος (11%).

Οι φοβίες μάλιστα αυξάνονται όσο μεγαλώνουν τα κατοικίδιά μας, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους με άλλου είδους φοβίες.

Από την άλλη, τα νεαρότερα σκυλιά κάνουν συχνότερα ζημιές ή ουρούν μέσα στο σπίτι, όταν μείνουν μόνα τους και γενικότερα είναι πιο υπερδραστήρια και παρορμητικά, κουνώντας περισσότερο την ουρά τους από ό,τι τα γέρικα ζώα.

Τα αρσενικά σκυλιά επιδεικνύουν συχνότερα επιθετικότητα, ενώ τα θηλυκά έχουν συχνότερα φοβίες (επίσης όπως συμβαίνει στους ανθρώπους).

Ποιες ράτσες φοβούνται περισσότερο;

Τα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς εξαρτώνται και από τη ράτσα. Για παράδειγμα, το 11% των μικροσκοπικών Σνάουτσερ είναι επιθετικά προς τους ξένους, έναντι μόνο 0,4% των Λαμπραντόρ Ριτρίβερ. Τα Τεριέ Wheaten είναι κατ’ εξοχήν ευαίσθητα στους θορύβους, ενώ τα Σέτλαντ και τα ισπανικά Spanish Water φαίνεται να είναι τα πιο φοβιτσιάρικα.

Πηγή: ΑΠΕ