Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;
LIFESTYLE

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

Γιατί πετάμε χαρταετό την Καθαρά Δευτέρα;

Τι συμβολίζει το πέταγμά του και από που κρατούν οι ρίζες του εθίμου;

Διαφορετικά τα φετινά Κούλουμα λόγω της πανδημίας που έχει πλήξει ολόκληρο τον πλανήτη.

Ανάμεσα σε περιορισμούς και αλλεπάλληλα μέτρα ανάσχεσης του ιού μικροί μεγάλοι περιμένουν αργίες και γιορτές προκειμένου να δώσουν μία νότα αισιοδοξίας στην καθημερινότητά τους.

Έτσι, λοιπόν, ετοιμαζόμαστε για την Καθαρά Δευτέρα έχοντας πρώτα από όλα προμηθευτεί όλα τα καλούδια για το σαρακοστιανό τραπέζι αλλά και έναν εντυπωσιακό χαρταετό για να σκίσουμε τους αιθέρες.

Παρ΄όλα αυτά ελάχιστοι γνωρίζουν τον συμβολισμό αλλά και τις ρίζες του εθίμου αυτού.

Καλό είναι να μάθουμε λοιπόν πως το πέταγμα του χαρταετού δεν είναι μόνο μία ευχάριστη εξωτερική δραστηριότητα αλλά αντιπροσωπεύει την κάθαρση της ψυχής και την ανύψωσή της μετά το διονυσιακό ξεφάντωμα της Αποκριάς.

Και η χριστιανική πίστη «βλέπει» τον χαρταετό ως μία παρομοίωση της ψυχής που ξεφεύγει από τα εγκόσμια και πετά ψηλά στον ουρανό προκειμένου να συναντήσει τον Δημιουργό της. Άλλωστε, και η νηστεία τον ρόλο της κάθαρσης έχει τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή.

Το πέταγμα του χαρταετού κρατά τις ρίζες του στα βάθη της Ανατολής και συγκεκριμένα στην αρχαία Κίνα όπου οι άνθρωποι του προσέδιδαν καθαρτικές ιδιότητες για τον εξορκισμό του κακού. Πολλές ήταν οι τελετές στις οποίες πετούσαν χαρταετό για να διώξουν μακριά τα ακάθαρτα πνεύματα και την αρνητική ενέργεια ενώ η κοινή πεποίθηση ήθελε όσο πιο ψηλά ανέβαινε ο χαρταετός τυχερός θα ήταν ο χειριστής του.

Από τις πιο δημοφιλείς φιέστες με χαρταετούς είναι αυτή της Βόρειας Ινδίας που πραγματοποιείται εδώ και χιλιάδες χρόνια για την υποδοχή της άνοιξης η οποία κουβαλά το έρμα της από την ινδουιστική μυθολογία.

Όμως, και στην ελληνική αρχαιότητα, συναντάμε χαρταετούς.

Λέγεται ότι ο αρχιμηχανικός Αρχύτας του Τάραντα -4ος αι. π. Χ.- χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον αετό, ενώ υπάρχει και ελληνικό αγγείο της κλασικής εποχής με παράσταση κόρης, η οποία κρατά στα χέρια της μια μικρή λευκή σαΐτα (είδος αετού) με το νήμα της, έτοιμη να την πετάξει.

Λέγεται μάλιστα ότι ο Αμερικανός εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος ανακάλυψε το αλεξικέραυνο χάρη σε πειράματα που έκανε με έναν χαρταετό και ένα κλειδί.