Halloween: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε
LIFESTYLE

Halloween: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Halloween: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε

Τι είναι το Halloween; Πότε γιορτάζεται; Γιορτάζεται στην Ελλάδα; Αυτές και άλλες ερωτήσεις απασχολούν τους Έλληνες χρήστες του διαδικτύου που αναζητούν απαντήσεις από τη Google. Αποφασίσαμε, λοιπόν, να λύσουμε τις δημοφιλέστερες απορίες σας για να μη χαθείτε σε έναν κυκεώνα σελίδων!

Αυτές είναι οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις για το Χάλογουιν!

Αυτές είναι οι δημοφιλέστερες αναζητήσεις για το Χάλογουιν!

Πότε είναι το halloween 2018;

Το Halloween γενικά γιορτάζεται την 31η Οκτωβρίου κάθε έτους. Για φέτος πέφτει ημέρα Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου, ενώ για το 2019 πέφτει ημέρα Πέμπτη.

Χάλογουιν τι είναι;

Σίγουρα δεν έχει να κάνει με τις ελληνικές Απόκριες. Μην μπερδεύεστε επειδή μικροί και μεγάλοι μεταμφιέζονται. Το Χάλοουιν έχει περισσότερο μυστικιστική χροιά. Αποτελεί εξέλιξη της αρχαίας Κελτικής γιορτής Samhaim. Για τους Κέλτες η μέρα αυτή σημάδευε το τέλος της συγκομιδής και την αρχή του χειμώνα. Ταυτόχρονα, η αλλαγή της εποχής ήταν μια γέφυρα ανάμεσα στον πάνω κόσμο και στον κόσμο των νεκρών. Με την πάροδο των αιώνων η γιορτή πήρε αρχικά χριστιανικό χρώμα και στη συνέχεια μετασχηματίστηκε από μια παγανιστική τελετή, σε μέρα μεταμφιέσεων, με εύθυμες παρελάσεις και κεράσματα γλυκών σε παιδιά και ενήλικες. Η ρίζα της λέξης προέρχεται από το “All-hallow-even” και δηλώνει την παραμονή (Εve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).

Σε ποιες χώρες γιορτάζεται το halloween

Είναι μια γιορτή που κατεξοχήν γιορτάζεται στην Αμερική και στον Καναδά, αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, όπως η Αγγλία και η Ιρλανδία. Με τη διάδοση της αμερικανικής pop κουλτούρας, το Halloween έφτασε να γιορτάζεται ακόμα και σε χώρες που δεν σχετίζονται με την παράδοση που αντιπροσωπεύει, όπως η Ιαπωνία, η Ελλάδα ή το Ντουμπάι.

Χάλογουιν στην Ελλάδα

Η γιορτή του Halloween δεν είναι ελληνική. Στην Ελλάδα όμως τα τελευταία 5 χρόνια παρατηρείται μια έντονη κινητικότητα γύρω από τη γιορτή. Πώς εκφράζεται; Με πάρτι που γίνονται σε διάφορους χώρους με θέμα το Χάλογουιν ή με ιδιωτικές συγκεντρώσεις για φαγητό με εδέσματα που αφορούν στη γιορτή. Επίσης πολλά μαγαζιά μαζικής εστίασης στολίζουν κολοκύθες ή εντάσσουν στο μενού τους για λίγες μέρες κολοκυθόσουπα ή εδέσματα με κολοκύθα, για να ακολουθήσουν τη μόδα.

Halloween - Photo: EUROKINISSI

Halloween – Photo: EUROKINISSI

Χάλογουιν κατασκευές

Οι κατασκευές για το Χάλογουιν έχουν να κάνουν με διακοσμητικά που σχετίζονται με τον τρόμο και τα φαντάσματα. Οι κολοκύθες είναι το σήμα κατατεθέν, που χαράσσονται ώστε να θυμίζουν τρομακτική μάσκα. Εάν θέλετε να ακολουθήσετε την παράδοση του Χάλογουιν θα πρέπει να εστιάσετε σε διακοσμητικά που να θυμίζουν φάντασμα, να έχουν ψεύτικο αίμα, νυχτερίδες από χαρτόνι, ιστούς αράχνης κ.ο.κ.

Χάλογουιν ταινία

Μια από τις πιο αξιομνημόνευτες αμερικανικές ταινίες  που αφορά στη μεγάλη αυτή γιορτή είναι και το “Halloween”  (1978) του μετρ των θρίλερ, John Carpenter. Ήταν η ταινία που καθιέρωσε την Jamie Lee Curtis (ήταν άλλωστε και η πρώτη της). Η ταινία τρόμου αφηγείται την ιστορία του serial killer Michael Myers, ο οποίος παρακολουθεί και σκοτώνει έφηβες babysitters τη νύχτα του Halloween. Η ταινία αρχικά σκιαγραφεί την ταραγμένη προσωπικότητα του Michael, που ως παιδί κλείστηκε σε ίδρυμα για το φόνο της μεγαλύτερης αδελφής του. Δεκαπέντε χρόνια αργότερα το σκάει και σκορπίζει τον τρόμο στην πόλη του Haddonfield, στο Illinois. H Curtis παίζει το ρόλο της δεκαεφτάχρονης babysitter Laurie Strode, την οποία ο Michael καταδιώκει. Στα ελληνικά η ταινία κυκλοφόρησε με τον τίτλο “Η νύχτα με τις μάσκες”. Τον Σεπτέμβριο έκανε πρεμιέρα το sequel της αρχικής ταινίας, με τίτλο και πάλι “Halloween” και την Jamie Lee Curtis ξανά στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Έθιμα halloween

Η γιορτή του Χάλογουιν συνοδεύεται από μερικές χαρακτηριστικές παραδόσεις. Μια από αυτές είναι φυσικά το λεγόμενο “trick or treat”. Το έθιμο αυτό ξεκίνησε τον 16ο αιώνα όταν Ιρλανδοί, Σκοτσέζοι και Ουαλοί μασκαρεύονταν και επισκέπτονταν διάφορα σπίτια, απαγγέλλοντας ποιήματα ή και ολόκληρα τραγούδια με αντάλλαγμα φαγητό. Οι στολές τους αντιπροσώπευαν τις παλιές θεότητες του χειμώνα που απαιτούσαν ανταλλάγματα για καλή τύχη. Σήμερα είναι ένα έθιμο που ενθουσιάζει κατά κύριο λόγο τα μικρά παιδιά.

Trick or treat; Αυτό είναι ένα από κύρια έθιμα του Χάλογουιν

Trick or treat; Αυτό είναι ένα από κύρια έθιμα του Χάλογουιν

Μια άλλη παράδοση είναι οι στολές, που πρέπει να είναι τρομακτικές για να διώχνουν τα κακά πνεύματα. Τέλος, οι σκαλισμένες κολοκύθες που ονομάζονται “Jack ‘O Lanterns”, προέρχονται από τους Κέλτες. Σύμφωνα με το μύθο, ο Jack ήταν ένα φτωχός που ξεγέλασε το διάβολο και εξαιτίας αυτού δεν μπόρεσε να μπει ούτε στην κόλαση ούτε στο παράδεισο. Καταδικάστηκε να περιφέρεται στη Γη αιώνια. Για να διώχνει τα κακά πνεύματα, έβαλε ένα αναμένο κάρβουνο μέσα σε ένα γογγύλι. Σήμερα το γογγύλι αντικατέστησαν οι κολοκύθες που φωτίζονται με κεριά και τοποθετούνται έξω από τις πόρτες των σπιτιών.